S krivog stajalista se ovdje gleda
Ne gleda se sa krivog stajališta jer ne pričam ovdje samo o tvom stajalištu: „o burnoj fermentaciji kada je proizvodnja CO2 velika.. da fermentacija s vrenjacom po nicemu nije bolja od ove bez“, jer i ja kažem da bez nje „sigurno nema nikakvih prednosti, a da sa njom može biti koristi pa makar za nekoga i minimalne.“, što bi u stvari bila nijansirano različiti a gotovo pa slični stavovi... ako izuzmemo jako muzirajući efekat za koji sigurno znam da ga nikada nisi imao u flaširanoj graševini bez obzira na vrenjaču u burnoj fazi. Druga je stvar mlado još neformirano vino.
To je onaj dio priče koji je tebi bitan ali ima i onaj koji ja vodim sa drugima i koji je meni bitan, pa i bitniji jer je tako u stvari cijela ova priča i krenula. Ovdje pričam o nečemu što je davno prije započeto na temi koja razmatra uslove za fermentaciju voćnog kljuka koji nije štićen sa SO2, pa se proteglo i na priču o vinu tokom cijelog trajanja fermentacije a ne samo u onom njenom burnom periodu od 4-5 dana.
I tu je moj suštinski i startni stav „...zašto onda smeta vrenjača i zašto je igračka“ izrečen na totalno neosnovane navode:
Vrenjaca je obicna igracka
...nikad nisam koristio vrenjace...
...prvo sto bih uradio kad dodjem u prostoriju gde se obavlja fermentacija, to je da poskidam vrenjace...
...vrenjaca glavna kocnica nekontrolisanog vrenja...Ovo sa vrenjacama sam napisao zato sto 50 procenata amterskih proizvodjaca vina ima problem sa prekidom fermentacije zbpg vrenjace...
...Ovo pricam za vrenje sire. .... za sljivu, jabuku, kajsiju, krusku i dunju.... narandza, mandarina i grejfurt... koristim otvoreni bazen zapemine 18000 litara u kome je prevrelo voce od polovine juna ove godine (pisano u novembru, op.a.) i bazen je prekriven samo pvc folijom. ... da nigde nije upotrebljena vrenjaca pri fermentaciji i da zbog toga kazem da je vrenjaca ZA MENE igracka nepotrebna.