mungos.na
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #345 Poslato: 19. Novembar 2015, 00:52:48 » |
|
Prodje skoro mesec dana i sutra pecm dunju juče sam pravio kitnikez i zadnje dve šake iz pasirke bilo me žao da bacim reko aj u bure kad tamo ....... u gornjem sloju nešto kao loj, debljine 3mm sipao enzim mada je vrenje već teklo par dana, e sad kontamda je to vezano sa pektinima ali neznam dal je to normalno videću sutra i slike da okacim ako neko zna o čemu pričam nek pise pošto mi sad nije sve jedno. Do sad sam radio bez enzoma i sa "povremenim" mešanjem
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #346 Poslato: 19. Novembar 2015, 18:27:03 » |
|
Slikaj pa postavi, možda nije ništa.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
armin1
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 49
JEDNOM CU BITI NAJBOLJI
|
|
« Odgovor #347 Poslato: 19. Novembar 2015, 20:21:37 » |
|
imao sam i ja tako prosle godine na 2 bureta (otac radio ) i nije dodao enzim pri melvenju vec dva dana kasnije. naravno nije odradio svoj posao i pride mi je jos i zagoreo kazan jer je bila PUUUUNNNNOOOO gusca od svi ostalih.
Inace ove godine sam uzeo enzim FRUIT i mogu vam reci da sam i vise nego zadovoljan. vec sutra dan sam imao vise od polovine bureta pod tecnim delom, a i ovaj da kazem suvi deo je puno meksi i vlazniji, videcu kako izgleda kad odradi fermentacija al za pocetak je super. ono sto me je jos obradovalo je sto je u tecnom satnju, sto ide jedan decilitar na tonu a pakovanje od litar kosta samo 8100 + pdv da ove godine sam uneo i izmenu po pitanju kvasca na preporuku enovitisa. do sad sam korisito QA23 i bio sam prezadovoljan a oni mi tvrde da je EC1118 kvasac sa identicnim osobinama osim sto moze da radi kad je kom i ispod desEt stepeni
I DA ONO NAJBITNIJE, OVE GODINE SVU DUNJU RADIM BEZ ZRNA SECERA
|
|
|
Sačuvana
|
IMA TU NECEGA
|
|
|
armin1
Zlatni član
Van mreže
Pol:
JEDNOM CU BITI NAJBOLJI
|
|
« Odgovor #348 Poslato: 19. Novembar 2015, 20:34:16 » |
|
sad sam pogledao drugu stranu, i videh da kazes da ja preporucujem da se dunja ocedi to je bilo pitanje jos iz perioda kad sam i ja ucio kako se radi sa dunjevacom a bistrica ti je objasnio i zasto to nije dobro. eventualno da ako se pasis zagorevanja jedan mali deo odradis tako pa dodas u ovaj sa pulpom. al veruj kad enzim odradi svoje APSOLUTNO JE NEPOTREBNO BILO KAKVO CEDJENJE ILI DODAVANJE VODE. sas vim je lako i jednostavno izdestilovati kom od dunje koj je na pravilan nacin pripremljen. sad bih se cak usudio da radim dunju tako pripremljenu i u kazanu bez mesaca da moram. narano nemoj me pogresno razumeti uvek je bolje kad ima mesac i kad se i on koristi
|
|
|
Sačuvana
|
IMA TU NECEGA
|
|
|
shonepa
Stariji član
Van mreže
Pol:
Starost: 43
|
|
« Odgovor #349 Poslato: 20. Novembar 2015, 11:08:17 » |
|
Nemoj da zaboravis da nam napišeš kako si na kraju zadovoljan sa enzimom Friut Cena mu je skoro ista sa Zym RS takodje tečnim, ako se poredi sa primenom na dunji jer ide duplo više nego za jabuku i krušku, za koje sam ja koristio...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
armin1
Zlatni član
Van mreže
Pol:
JEDNOM CU BITI NAJBOLJI
|
|
« Odgovor #350 Poslato: 30. Novembar 2015, 21:34:17 » |
|
vise ga ide zbog velike kolicine pektina u dunji, al jvaljam ne brini, ja tek zapcinjem akciju,imam jos jedno 5 ili 6 tona da ocistim i sameljem
|
|
|
Sačuvana
|
IMA TU NECEGA
|
|
|
pauza972
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #351 Poslato: 04. Decembar 2015, 15:07:03 » |
|
Po vašim savjetima peco i bistrice pripremio sam oko 480 do 500 lit kljuka ili koma od dunje .Koristio sam kvasac UVAFERB BC i hranu za kvasac FERMAID E, sve to odradio domaćinski da ne objašnjavam sav proces i izvadio destilat tj dobijo rakiju dunjevaču preljepog mirisa i ukusa dunje.Izvadio sam rakiju 51% i dobio oko60 litara izvrsne dunjevače koju su probali i degustirali komšije i radne kolege.Međutim rakija od 51% čini mi se da je prejaka pa sam gledao jačinu rakije od dunje i kreće se od 40 do 43% . Po vama koja je jačina rakije najljepša i najbolja da je razgodim sa destilovanom vodom.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dekara
|
|
« Odgovor #352 Poslato: 04. Decembar 2015, 17:32:38 » |
|
Dao si mu ti izgleda lepo šećera ¨.............
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
mdragan
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #353 Poslato: 03. Oktobar 2016, 10:40:59 » |
|
Da li neko zna koliko ima suve materije u dunji, tj. koliko da odbijem brixa od pokazane vrijednosti mjerenjem refraktometrom (refraktometar je pokazao 16 brixa), da bih utvrdio pribliznu vrijednos secera? Hvala
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #354 Poslato: 03. Oktobar 2016, 19:39:05 » |
|
Koja dunja?
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
mdragan
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #355 Poslato: 03. Oktobar 2016, 22:18:42 » |
|
Vranjska i Leskovacka.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #356 Poslato: 03. Oktobar 2016, 23:52:24 » |
|
Odbijaš u prosjeku od nekih 4,6 do 4,8. 16 Brixa - od 4,6 do 4,8 = 11,2 do 11,4% šećera.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
mungos.na
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #357 Poslato: 22. Oktobar 2016, 17:49:56 » |
|
kupio sam 500kg leskovacke dunje (ima tu i tamo koja vranjska) plan: 1.pranje 2.secenje i vadjenje semena i semene loze (dali da dodajem ovde C vitamin posto ce ovo vremenski potrajati) 3.mlevenje na masini koja pravi bebi kasu (planiram da ovde dodajem lalzim hc) 4. cekam 2-3h da enzimi urade svoje ako budem morao dodajem malo vode 5.posle cca3-4h zasejavam uvefarm hc dali izmedju 4.-5. da regulisem ph ili ne (kod viljamovke sam se zeznuo) hvala.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #358 Poslato: 22. Oktobar 2016, 23:16:42 » |
|
A jesi li mjerio pH kod dunje?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
mungos.na
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #359 Poslato: 23. Oktobar 2016, 13:30:54 » |
|
sad sam izmerio ima izmedju 3-4 mereno papirom koji ima skalu od 1-12
|