27. Oktobar 2025, 15:25:34 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 17   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Svaštara  (Pročitano 175084 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #90 Poslato: 15. Septembar 2014, 19:59:49 »

...ali mi nije jasno odakle mnogima toliko samopouzdanja da valjaju gluposti. Sujeta je čudo. Smiley
Ne samo da je „čudo“ nego se u mnogim situacijama pomiješa sa drugim ljudskim osobinama pa manifestuje kao jako upitno stanje svijesti. U zadnjih mjesec dana sam zbog toga banovao, slovom i brojem 25 klonova, iz samo jednog takvog stanja. Nije to jedino, u nekim prošlim vremenima bilo je predstavljanja u stilu prof. dr sa hemijskog fakulteta a u porukama se lupale gluposti nedostojne čak i brucoša. Ima toga više nego što je za očekivati.
...danas sam po obecanju poslao fotografije kazana (bistrica ih moze postaviti posto ja to ne umem)...
Žao mi je ne mogu ih otvoriti. Baš zbog ovakvih sam prinuđen koristiti „zaštitu“ koja odbacuje sve što ima „nekorektnu“ mail adresu.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
vinobran64
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #91 Poslato: 15. Septembar 2014, 22:20:55 »

Postovani bistrice
tek malopre sam slucajno pronasao moje izbrisane poruke i tvoje odgovore sto naravno ne opravdava moje nesnalazenje na forumu.
Zao mi je ako su moja pitanja bila postavljena u formi zakljucaka, a dodavanje bilo kakvog ekstrakta u rakiju je poslednje sto bi mi palo na pamet.
@vinbran, ti baš uporan. Ponovno sam ti brisao isti sadržaj i opet ću ako bude trebalo. Između ostalog neću dozvoliti da se na temi rakija od kajsije piše o bilo kakvom dodavanju aroma pogotovo u formi kojekakvih zaključaka. Svejedno je da li to uradio šetanjem kajsija kroz destilovanu vodu ili direktno sipao kupljeni ekstrakt od kajsije u rakiju.
Ali to sad vise nije ni vazno. Veoma cenim tvoje angazovanje na forumu i spremnost da svakome ponudis strucan i azuran odgovor na postavljeno pitanje ili izrecenu dilemu.
Fotografije sam pokusao da ti posaljem putem mobilnog telefona pomocu kojega sam ih i snimio i nije mi jasno gde sam pogresio.
Koriscenje kompjutera mi nije jaca strana pa bih zamolio za dodatne instrukcije.
Hvala na razumevanju i pozdrav

Korekcija okvira citata.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #92 Poslato: 15. Septembar 2014, 22:56:07 »

Ako u gornjoj poruci ne vidiš da se opravdavam što nisam u mogućnosti otvoriti tvoj mail i po obećanju postaviti slike na forum, onda se slobodno ljuti i misli šta hoćeš.  Angry
Za postavljanje slika na forumu imaš detaljno uputstvo na linku, i slučaju daljnjih nejasnoća par poruka  ispod...
http://www.sveovinu.com/index.php/topic,336.msg9547.html#msg9547
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
vinobran64
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #93 Poslato: 24. Septembar 2014, 23:08:56 »

bistrice
konacno sam pronasao nekog da mi postavi slike kazana.
Hvala na instrukcijama
Pozdrav (bez ljutnje) Smiley
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #94 Poslato: 24. Septembar 2014, 23:21:11 »

Vidio sam, i nek je sa srećom.  Thumb
Sačuvana

bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #95 Poslato: 16. Novembar 2014, 19:47:43 »

@Boris
Drugi put se fokusiraj na ono što si napisao kao i na ono što drugi pišu. Ako se nekom želiš obratiti onda to uradi direktno citatom i uđi u diskusiju oko konkretne stvari.
U toj diskusiji ne možeš lupiti glupost na koju ti odgovorim, pa je nakon toga još poturati meni kao da sam je ja napisao, kao ovo za kitnjak i američki hrast. Na taj način nećemo raspravljati, jer ti rabota nije nimalo korektna, pa zato puruka ide u svaštaru gdje joj je i mjesto.

P.S. A nakon ovog naknadnog uklanjanja navedenog sadržaja ide i potpuno brisanje poruke.  Smiley
Sačuvana

bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #96 Poslato: 16. Novembar 2014, 20:27:29 »

@Boris!
Molim te, ako želiš ući u diskusiju sa mnom budi konkretan sa nekim citatom i sl. i nemoj pričati o sto drugih suvišnih i nepotrebnih stvari, rado ću ti odgovoriti. Ali ako nastaviš sa nekim glupostima vezanim za profil ličnosti i slične stvari bit ću prinuđen na neku radikalniju mjeru kako bih to onemogućio. Ovo ti je posljednje upozorenje.
Sačuvana

Vladimirl
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 53

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #97 Poslato: 01. Decembar 2014, 18:43:30 »

Da bas tako I ja sam potrosio mnogo vremena I goriva I trazio u srbiji filter papir ali nisam uspeo vec samo kutiju tehnickog filter papira fi200 koji kosta 1700din I ima 100 listica samo sto to nije dovoljan fi za levak naime ako od fi napravim levak 1lit se filtrira 28h ali nebitno rekao sam da sam trazio pa nisam nasao a izneo sam gde I kako sam ja nasao dok ti ponovo iznosis teoretski gde se nabavlja a da li to stvarno moze neznas isto si I meni savetovao apoteke sa kojima nisam imao bar ja srece a kolegi sam izno bas onako kako sam fizicki ja dosao do necega a ne sargarepa na stapu.

Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #98 Poslato: 01. Decembar 2014, 18:54:57 »

Citat
dok ti ponovo iznosis teoretski gde se nabavlja a da li to stvarno moze neznas isto si I meni savetovao apoteke sa kojima nisam imao bar ja srece a kolegi sam izno bas onako kako sam fizicki ja dosao do necega a ne sargarepa na stapu.
Ili ne čitaš ono što je napisano ili je nešto drugo u pitanju, ali tvoje proseravanje oko teoretske nabavke i šargarepe na štapu je krajnje neprihvatljivo nakon napisanog da ga upravo ja tako nabavljam, i toliko platim. U čemu je problem, u tome što lično ti nisi mogao da ga nabaviš na taj način. Daj čovječe malo razmisli šta pišeš. 
Sačuvana

bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #99 Poslato: 02. Januar 2015, 15:54:07 »

Kojoj se od ovih deset tehnika manipulacije nismo u stanju oduprijeti, i kojoj od njih smo skloni podleći, svjesno zbog spoznaje o uspješnosti mehanizma djelovanja ili nesvjesno zato što smo izmanipulisani pa postali nekritički neobjektivni?
Na svakome od nas je da procijeni.
Isječak iz novinskog članka na temu manipulacije masama, koji treba čitati polako i između redova... Smiley

Na osnovu rada jednog od najuticajnijih svetskih intelektualaca, američkog lingviste Noama Čomskog, donosimo vam spisak od deset strategija manipulacije.
1)    PREUSMERAVANJE PAŽNJE
Pažnju javnosti preusmeravati sa važnih  problema na nevažne. Prezaposliti javnost poplavom nebitnih informacija, da ljudi ne bi razmišljali i stekli osnovna saznanja u razumevanju sveta.
2)   STVARANJE PROBLEMA
Ta metoda se naziva i “problem-reagovanje-rešenje”. Treba stvoriti problem, da bi deo javnosti reagovao na njega. Na primer: izazvati i prenositi nasilje sa namerom, da javnost lakše prihvati ograničavanje slobode, ekonomsku krizu ili da bi se opravdalo rušenje socijalne države.
3)   POSTUPNOST PROMENA
Da bi javnost pristala na neku neprihvatljivu meru, uvoditi je postepeno, “na kašičicu”, mesecima i godinama. Promene, koje bi mogle da izazovu otpor, ako bi bile izvedene naglo i u kratkom vremenskom roku, biće sprovedene politikom malih koraka. Svet se tako vremenom menja, a da to ne budi svest o promenama.
4)    ODLAGANJE
Još jedan način za pripremanje javnosti na nepopularne promene je, da ih se najavljuje  mnogo ranije, unapred. Ljudi tako ne osete odjednom svu težinu promena, jer se prethodno privikavaju na samu ideje o promeni. Sem toga i “zajednička nada u bolju budućnost” olakšava njihovo prihvatanje.
5)    UPOTREBA DEČIJEG JEZIKA
Kada se odraslima obraća kao kad se govori deci, postižemo dva korisna učinka: javnost potiskuje svoju kritičku svest i poruka ima snažnije dejstvo na ljude.Taj sugestivni mehanizam u velikoj meri se koristi i prilikom reklamiranja.
6)    BUĐENJE EMOCIJA
Zloupotreba emocija je klasična tehnika, koja se koristi u izazivanju kratkog spoja, prilikom razumnog prosuđivanja. Kritičku svest zamjenjuju emotivni impulsi (bes, strah, itd.) Upotreba emotivnog registra omogućava pristup nesvesnom, pa je kasnije moguće na tom nivou sprovesti ideje, želje, brige, bojazni ili prinudu, ili pak izazvati određena ponašanja.
7)    NEZNANJE
Siromašnijim slojevima treba onemogućiti pristup mehanizmima razumevanje manipulacije njihovim pristankom. Kvalitet obrazovanja nižih društvenih slojeva treba da bude što slabiji ili ispod proseka, da bi ponor između obrazovanja viših i nižih slojeva ostao nepremostiv.
8)    VELIČANJE GLUPOSTI
Javnost treba  podsticati u prihvatanju  prosečnosti. Potrebno je ubediti ljude da je (in, u modi), poželjno biti glup, vulgaran i neuk. Istovremeno treba izazivati otpor prema kulturi i nauci.
9)    STVARANJE OSEĆAJA KRIVICE
Treba ubediti svakog pojedinca da je samo i isključivo on odgovoran za sopstvenu nesreću, usled oskudnog znanja, ograničenih sposobnosti, ili nedovoljnog truda. Tako nesiguran i potcenjen pojedinac, opterećen osećajem krivice, odustaće od traženja pravih uzroka svog položaja i pobune protiv ekonomskog sistema.
10)  ZLOUPOTREBA ZNANJA
Brz razvoj nauke u poslednjih 50 godina stvara rastuću provaliju između znanja javnosti i onih koji ga poseduju i koriste, vladajuće elite. “Sistem”, zaslugom biologije, neurobiologije i praktične psihologije, ima pristup naprednom znanju o čoveku i na fizičkom i na psihičkom planu.“
Sačuvana

bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #100 Poslato: 08. Januar 2015, 22:00:46 »

Ima i onih 12. za „stručne“ polemičare, ali je i to sve na žalost već viđeno i na forumu.  Cheesy  
Najblaže rečeno nekorektna polemika, dijalog, rasprava, diskusija.

Karel Čapek, veliki češki pisac, doktor filozofije i novinar. Čovjek sa bogatim iskustvom u pisanim polemikama, koji se susretao sa mnogo protivnika nesklonih argumentima i kulturi dijaloga, nego šupljoj polemičarskoj prostituciji, opisao je načelno tu intelektualnu bijedu u dvanaest figura, koje se nerijetko danas pomalo dopunjene opisno nazivaju...

"Polemičarske figure veneris".

1. Prva figura (Despicere), prezirati, ne cijeniti, ne uvažavati, u stvari omalovažavati.
Sastoji se u tome da učesnik u raspravi nastoji sebe slikovito prikazati kao da je intelektualno, moralno i svakako iznad svog protivnika, a protivnik se nastoji prikazati kao ograničen čovjek, budala, prepisivač, šupljoglavac, nepismeni šljam, škart... Jednostavno neko ko nije dostojan da se s njim uopšte razgovara a kamoli raspravlja. To mu daje sugestivan i uvjerljiv polemički ton koji je neophodan da bi se bar uspjelo kod onih koji više čitaju nego što razumiju.
2. Druga figura (Termini), terminologija. Sastoji se u korištenju posebnih fraza, pa i banalnih izraza i riječi. Time se u stvari nastoje napraviti polemičarski obrati-kontre na način da se prikaže sagovornik kao nepodnošljiv i bezobrazan čovjek. Ako napišete da nešto nije tačno ili da neko nije u pravu dobit ćete od korisnika ovakvih figura odgovor da ste ga mučki napali i spriječili u njegovim tobože najboljim namjerama. Time se nastoji sagovornik prikazati kao neko umišljen, sujetan, neko ko samo liječi svoje bolesne frustracije, razdražljiv, neodgovoran , lud... Jednostavno neko ko je nenormalan čovjek u svakom pogledu. To usput rečeno, po sebi opravdava zašto se koriste ovakvi banalni izrazi jer se tako tobože samo štiti od protivnikovih luđačkih napada i zlostavljanja.
3. Treća figura (Caput Canis), pripisivanje loših osobina, lijepljenje etiketa. Ona se sastoji u korištenju riječi i izraza koji o protivniku samo mogu probuditi loše mišljenje i negativne predodžbe. Ako ste oprezni onda se to prevodi u bojažljiv, ako ste duhovit onda se to prevodi kao razmetljiv. Ako ste detaljni i temeljiti onda se to prevodi kao preopširni davež. Ako tražite jednostavan i konkretan dokaz ili argument onda ste sitničavi i cjepidlačite. Ako tražite stručno ili utemeljeno obrazloženje onda ste nepraktični i teoretičar bez iskustva. Nema te pozicije i situacije kojoj se ne može prišiti tobože nečija loša osobina.
4. (Non habet) Posjedovanje nedostataka, mana, ili četvrta figura. Bez obzira ko ste i koje vrline i osobine vidljivo posjedujete protivnik naprosto postavlja tezu o nespojivim totalnim suprotnostima i „razotkriva“ šta vam nedostaje, a zbog tih mana ste onda manje važni i niste uvjerljivi. Ako ste tolerantni može se konstatovati da nemate čvrste principe. Ako ste racionalni, onda ste beskorisni jer ste lišeni osjećaja i dubokih emocija, ako ih imate, onda ste samo sentimentalna budala jer nemate više racionalnih i intelektualnih principa.
5. (Negare) Negiranje postojanja, gdje se poriče sve ono što je vaše ili vam je svojstveno. Ako cijelo vrijeme, godinama, tvrdite nešto, a u polemici vam se to jednostavno zaniječe, neupućeni toga ionako nisu svjesni a upućeni zlurado uživaju u tome da vam neko negira i dva oka u glavi.
6. Šesta figura (Imago) zamjena slike. Sastoji se u činjenici da je polemičarska prostitutka protivniku u diskusiji potura nekakvo izmišljeno ili stvarno strašilo umjesto njega, ili nešto što nikada nije ni pomislio a kamoli li napisao a pogotovo ne u tom smislu. Na taj način mu dokazuje da čitavo vrijeme priča gluposti, i to opovrgava na temelju uvjerljivih argumenata da je nešto jako glupo i pogrešno, jedino se prešućuje da to sve u stvari i nije rečeno, ili nije njegovo.
7. (Pugna) Premlaćivanje, tehnika slična prethodnoj i koristi se u slučaju potpunih suprotnosti u stavovima, Ona se temelji na činjenici da se protivniku ili konceptu koji on zastupa dodijeli lažno ime ili lažne karakteristike, i onda se cijela rasprava samovoljno usmjerava protiv ovog izraza. Da ne komplikujem u apstraktnim relacijama, može jedan tipičan i pomalo banalan primjer sa foruma. Sve one koji primjenjuju određeni tehnološki postupak i njegove spoznaje postovjećivalo se sa špekulacijama (zozovača) u masovno nekvalitetnoj industrijskoj proizvodnji pa se tako nastojala slavodobitno i neupitno srušiti priča o opravdanosti bilo kakvog smislenog postupka i tehnologije uopšte.
8. (Ulixes) Odisej - simbol lukavosti. Zove se i smaranje protivnika. Sastoji se u tome da se diskusija nastoji odvući u priču o nečemu drugom i u neko drugo područje a što nije ono oko čega se razvila diskusija. Ova tehnika oživljava izgubljenu bitku nastojanjem da se ne prizna poraz, prikrije slabost u poziciji mlaćenjem o svemu i svačemu osim o činjenicama i meritumu.
9. (Testimonia) Potvrda, ali kao privid. Temelji se na pozivanju na neki od autoriteta. Koristi se bilo kakav njegov citat koji je suprotan sa protivnikovim riječima izvučenim iz konteksta, i koristiti ih se za manipulaciju činjenicama i stavovima. Za svaku priliku se relativno lako može pronaći nešto prikladno.
10. (Quousque ...) Neusporedivo... Tehnika slična prethodnoj, osim što se ne oslanja na autoritete ili zvučna imena. Nego se jednostavno navodi da je tako nešto već raspravljano i odbačeno i da to svako dijete već zna pa drugi dokazi nisu potrebni. Protivnik se ovim prisiljava da stvar mora objašnjavati od samih temelja i početaka, što nije nimalo lagodan zadatak zbog smicalica koje ga čekaju na svakom koraku, a time se onda polemika ujedno razvodnjava do besvijesti i udaljava od onog što je suština priče.
11. (Impossibile) Nemoguće, nezamislivo, nedopustivo. Protivnik nikada ne smije biti u pravu, a ova jedanaesta tehnika je osmišljena zato što mu se mora priznati bar mrvica razboritosti i istine ako je nešto već neodbranjivo, čak i manipulacijom, ali se uvijek nakon toga naglasak stavlja na ono da i ćorava koka zrno nađe pa poslije sve to pokaka... ili nekom sličnom dosjetkom ali se time u stvari istrajava na nedopustivosti da je protivnik u raspravi još u nečemu bio u pravu.  
12. (Jubilare) Trijumf, slava. Ovo je jedna od najvažnijih tehnika. Venerični polemičar bojno polje  nikada ne napušta drugačije osim sa pobjedničkom gestom. On nikada nije poražen, ako nikako drugačije onda su tu trakavice i mlaćenje prazne slame kao metode kojima vječno ostaje u ringu kako bi mu se dozvolila takva prilika. On je taj koji je protivnika uspio "uvjeriti" i on je taj koji je "završio".

...13... To normalno nije cijeli repertoar i nisu sve figure, između ostalog ima i onih providnijih i banalnijih pa nisu ni vrijedne navođenja i opisa.
Sačuvana

bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #101 Poslato: 24. Jun 2015, 10:32:01 »

Iako ne pravim vino od jagoda, ovo je bilo vrlo poučno...
http://www.sveovinu.com/index.php/topic,1132.msg29097.html#msg29097
http://rakija-uglavnom.blogspot.com/2015/05/vinjak-paun-aa.html
E sada nakon ove tri stvari u nizu moram nešto i za onu univerzalnu ljudsku dušu pa i za svoju ličnu. Ne zbog pohvale, iako i ona normalno godi, nego zbog onih drugih sa kojima se na žalost često susrećem. Počet ću od onog što se desilo negdje malo prije spomenutog istraživanja u Čačku.

Zamislite samo velikog barda za rakiju sa ovih naših prostora, Profesora Doktora Paunovića kako čuči sa nekim papirićima i nacrtima po cijele bogovetne dane u „neuglednoj“ kazandžijskoj radnji. Ne smeta mu ni to što čuči iako godine nisu više za tako nešto, ni zanatska radnja kao ambijent mu ne smeta, ni buka monotonih udara čekića o bakar, a ne smeta mu ni što je već tada imao ugled koji nadilazi lokalna poimanja. Ništa, pa ni da pita kazanđiju, „priprostog majstora“, zašto je nešto tako kako jeste. I baš zbog toga što mu ništa nije smetalo, ja danas imam kazan onakav kako ga je i on svojim angažmanom dijelom modelirao, i upravo onakav kako su ga neumorne „kazandžije“ iskovale. Napravljen posebnom ljubavlju prema svom poslu.

A na drugoj strani mnogima od nas na ovom forumu sve nešto smeta. Smeta nam što neko ima svoje mišljenje. Pogotovo nam smeta ako je ono nekako drugačije. Smeta nam što se na forumu pokušava držati neki minimalni red. Smeta nam što jedino mi nismo muzički urednici u emisiji pozdravi i želje slušalaca. Smeta nam kada neko masira ostale, bulazni, ili vidljivo pljuje po bilo čemu što ima smisla, a smeta nam i kada takav naprosto bude presječen u prepoznatim namjerama, pa onda ide i ono „logično“ kako je bistrica i do sada bio problematičan a kakav li je tek sada... Zbog ovog gore sam „natjeran“ da se prisjetim Miroslava Antića i njegove, a meni posebno drage, „Protestne pesme“.

Svašta umem.
       Stvarno umem.
       Samo – sebe ne razumem.
       Ja čuvao, ljudi, ovce
       tamo negde na kraj sveta,
       mojoj deci kajmak smeta,
       luk im smeta...
       Sve im smeta.
       Ja do škole pešačio
       i po kiši i po snegu,
       moje kćeri k'o knjeginje,
       k'o da se u svili legu:
       jednom šmrknu,
       dvaput kinu
       i beže u limuzinu.

Svašta umem.
       Stvarno umem.
       Samo – sebe ne razumem.
       Ja krčio s ocem šumu.
       Plik do plika dlan mi ospe.
       Mome sinu-gospodinu
       teško i da đubre prospe.
       Kad mu mati nešto reži
       mislim: žensko pa nek' reži.
       A on: odmah kupi stvari
       i od kuće u svet beži.
       Još mi žvrlja neka pisma
       oproštajna,
       puna bola.
       Ispadnemo pred njim krivi
       mi i škola.
       Traži novac, kuka, moli
       – nema čime stan da plati,
       a ja šašav
       pa ga pustim
       da se mirno kući vrati.

I sve divno, divno umem
       samo – sebe ne razumem.
       Sve sam ovo za njih stek'o.
       Niko hvala nije rek'o.
       K'o da moram da se zboram
       i da leđa večno krivim
       zbog prinčeva i princeza.

K'o da samo zato živim.
       A ja živim jer se nadam
       da me i sad negde čeka
       jedna šuma iz detinjstva
       i vedrica vrućeg mleka,
       i tišina ispod brega,
       i plav lepet ptičjih krila,
       i ogromne žute zvezde
       kao što je moja bila.
       Al' putevi zatravljeni.
       Nad njima se magle tope.
       Odavno su zatrpane
       moje bose dečje stope.

Išao sam i ja u svet
       bez režanja,
       bez bežanja.
       Išao sam da odrastem.
       Sad sve mogu.
       Sad sve umem.
       Ali šta mi sve to vredi
       kad sam sebe ne razumem.
Sačuvana

bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #102 Poslato: 01. Jul 2015, 01:18:25 »

"Tajio sam anđeoski udio svoje bake".

Djed mi je bio strog ali i pravedan, novac mu je bio važan instrument odgoja. Djeca su po njemu jako rano trebala shvatiti da se on postiže radom i zalaganjem. Nikada mi ga ne bi dao a da prije toga nije tražio bar da mu donesem kaput u kome se novčanik nalazio. Za razliku od njega baka se nije baš previše zamarala odgojnim metodama, nastojala je unucima obezbjediti sve blagodati „novih vremena“. Djed mi se ozbiljno bavio proizvodnjom rakije i još ozbiljnije njenom prodajom, bar to mu nisu mogli oduzeti. Sjećam se velikiih drvenih kaca za vrenje u koje se ulazilo ljestvama, i koje su meni tada kao malom dječarku izgledale kao neboderi. Sjećam se kako sam mijenjao ruke pumpajući onu silnu vodu za hlađenje. Sjećam se još i one ugodne topline kazana dok sam okretao miješalicu i na njoj „trenirao“ brojanje pet puta po sto, jer dalje nisam znao. He, he, brat je znao... i brojao je do hiljadu, i to u komadu. To je bila norma za odmor.

Rakija se čuvala i prodavala u namjenskom podrumu, iz velikih hrastovih buradi. Pleterke i flaše su tada bile rijetkost i svako ko je kupovao donosio bi svoje, i točilo mu se debelim i teškim crnim crijevom iz bureta. Kako djeda u redovnim dnevnim intervalima nije bilo kod kuće ovaj posao je preuzimala baka, i ja kao mladi asistent kome je sve to bilo više nego zanimljivo. Nakon svake prodaje „za ispomoć“ sam od bake dobivao novac, i uvijek je to činila nekako krišom i uz šapat, iako smo bili sami: „Nećemo reći djedu“. Bilo mi je čudno to da mu ne kažemo, ali su mi blagodati bile slađe, a i to čuđenje je kratko trajalo i ubrzo potisnuto „radoznalošću“: „Koliko li je brat dobio“. Znao sam popiti po jednu sa djedom, i uvijek sam ga iznova pitao kako to da moja nije bistra kao njegova. Viđao sam djeda kako se saginje ispod bureta tražeći baricu od rakije. Viđao sam ga kako omotava čep kojim se bure zatvaralo. Slušao sam ga kako namjerava kupiti još jedno veliko bure uz komentar da mu je ovo do skora baš dobro služilo. Pomagao sam mu dok je iz njega pretakao rakiju kako bi uradio „zaprezanje“. Gledao sam ga kako kontroliše količinu i snagu u drugim manjim buradima u kojima je bila novija rakija. Na kraju je donio konačan zaključak i odluku, treba kupiti par manjih buradi u kojima će držati rakiju za prodaju jer ovo veliko puno „taji“. Kad je izgovorio ovo taji (krije-sakriva) jurnula mi je krv u obraze i pomislio sam da zna šta ja i baka radimo. Prestao sam tako često odlaziti kod djeda i pomagati u prodaji rakije.

Vremenom sam malo porastao i krenuo se igrati drugih igara. Kasnije sam shvatio, taji je izraz koji je on upotrijebio da označi ono što francuzi nazivaju udio anđela (la part des anges). Količinu izgubljene zapremine i promjenu snage rakije tokom starenja u drvenim buradima. Kada sam prvi put čuo za anđeoski udio nasmijao sam se sa olakšanjem.

Nadam se da su oboje negdje okruženi anđelima i svom onom rakijom koju su oni uzeli kao svoj udio. Jedno vrijeme nakon djedove smrti progonilo me ovo sjećanje na baku, sad znam da je bila anđeo i za života.
Sačuvana

duhovitiduh
Stariji član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #103 Poslato: 06. Mart 2016, 14:31:01 »

Jezivo mi je kada razmislim kolika količina dezinfekcionih sredstava završe u zemljištu, a da ne govorim o drugim hemijama jer to ovde nije tema. Zar "navodnjavanje" ne bi bilo efikasnije rešiti nekim od prirodnih načina, oponašanjem onoga što priroda već čini da zadrži vlagu u zemljištu. Evo primera...
https://www.youtube.com/watch?v=i9txVZ4pc-Y
https://www.youtube.com/watch?v=keXhHMmA2Xk
https://www.youtube.com/watch?v=zLoqFBTlv3U
Naravno, to zahteva drugačiji dizajn voćnjaka, ali Bože moj, industrija primenjuje ono što je neodrživo ili štetno na svim nivoima.
Sačuvana

Okreni, obrni, opet ti je donji deo leđa pozadi.
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #104 Poslato: 06. Mart 2016, 19:09:23 »

Spram ličnog odnosa prema prirodi, mog ili bilo čijeg na ovom forumu, možda je tvoj odnos uobičajeno licemjerstvo, diletantizam ili najbeskurpulozniji nemar, pa poštedi nas ispraznih kvazidušebrižnićkih žalopojki i držanja predavanja tamo gdje im nikako nije ni mjesto ni vrijeme.
Kažem možda, jer o tom aspektu nismo ni pričali niti smo ga čime ugrozili, a kada sutra kreneš na posao osvrni se oko sebe pa razmisli da li ga čim bahato ugrožavaš, i slobodno prodaj licemjernu priču svim onim koji će je slušati. Nama na forumu nećeš, mi taj odnos stićemo rođenjem pa nam je pun kufer novokonponovanih dušebrižnika.

Što si tražio dobio si istom mjerom, pa ćemo ovim završiti sa ovakvim omalovažavajućim i neprimjerenim upadima.
Sačuvana

Stranice: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 17   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.06 sekundi sa 18 upita.