11. Jul 2025, 20:53:16 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 10   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Kako se čuva crno vino?  (Pročitano 149754 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
tiishaa
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 41

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.13

« Odgovor #75 Poslato: 20. Oktobar 2010, 09:43:33 »

Pardon, već sam na drugim temama navodio, ša sam izostavio.
Bačva je 30l, i imam jednu staklenu bocu od 15 litara.
Grožđe sam izmuljao 2.10.2010 otočio sam 10.10.2010, dakle plan mi je da 1.11.2010 ubacim 5 grama vinobaran pretočim vino u neki sud, operem bačvu i vratim vino u istu, tako isto s pletarom, te i u bačvu i u pletaru uspem ulje??
Sačuvana
strsljeen
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #76 Poslato: 08. Oktobar 2011, 19:41:46 »

Jeli neko pokusao da vino sipa u staklene sudove i onda ga cuva na dnu bunara, ispod vode.Mjerio sam temperaturu oko 10 C je pa me zanima jel ima ko misljenje o ovom?
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 47

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #77 Poslato: 08. Oktobar 2011, 20:10:52 »

Mislim da ti je to malo komplikovano,koliko ti treba takvih sudova i kolika je verovatnoca da se ne razbiju?Bolje resenje ti je neki podrum.
Sačuvana
bodo
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 57

Windows XP
Browser:
Opera 9.80

« Odgovor #78 Poslato: 08. Oktobar 2011, 23:47:54 »

Moguće je, u istoriji imaš brojne primere za teko nešto. Iz potonulih brodova vadili su sačuvane vinske flaše u kojima je vino bilo ispravno. Rusi su pre mnogo godina namerno potopili nakoliko miliona flaša šampanjiziranog vina u crno more ( temperaturne oscilacije su minimalne ), koje danas prodaju za ogromne pare. Znači u praksi je moguće sačuvati vino ispod vode, samo je pitanje zašto to uopšte raditi. Zašto komplikovati. Ako već želiš to da probaš, preporučio bi ti da probaš samo sa par flaša za početak, obavezno kvalitetan plutani čep ( metalni istrunu i propuste vodu) i voskiranje. Probaj ako si već navalio. Za 2-3 litre vina nikad nije šteta ako nečto naučiš. Pozz.
Sačuvana

Mudrost je momenat spoznaje  sopstvenog neznanja
strsljeen
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #79 Poslato: 09. Oktobar 2011, 07:55:42 »

Pokusacu sa staklenim sudom od 20 litara.Zacepiti sve kako treba i lagano ga spustiti.Imam i podrum ali tu temperatura varira.Hvala za odgovore.
Sačuvana
bokelj
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 14.0.1

« Odgovor #80 Poslato: 18. Septembar 2012, 23:31:09 »

Pozdrav svima , ja sam nov na forumu i ne snalazim se bas sa tastaturom. Uglavnom , prije par godina sam od oca nasljedio vinograd i idealne uslove za pravljenje i cuvanje vina i rakije od kamenog podruma , drvenih buradi i posudja od inoksa i svega sto treba. Kao klinac sam dosta radio oko pravljenja vina i rakije al me to kao klinca nije pretjerano zanimalo pa sam radio samo fizicke poslove, al sam ipak tada i nesto naucio tako da ja sad dolazim kao neki pocetnik sa dobrim predznanjem i odlicnim uslovima:)
Sad imam jedno pitanje , a imacu ih ovih dana sigurno jos mnogo Smiley
 Koliko i kada stavljam vinobrana na jednu tonu grozdja (pretezno vranca sa nesto malo smederevke i sardonea ) i dal treba uopste stavljati vinobran ako vino cuvam u inoks buradima sa unutrasnjim poklopcem i parafinskim uljem ??
Sačuvana
vladan
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 73

Windows XP
Browser:
Firefox 14.0.1

« Odgovor #81 Poslato: 19. Septembar 2012, 05:58:51 »

Moras staviti jos u toku muljanja 100 g/t vinobrana ako je grozdje u dobrom stanju bez obzira u cemu ces cuvati vino.
Sačuvana
bokelj
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 9.0

« Odgovor #82 Poslato: 19. Septembar 2012, 14:06:12 »

Prosle godine nisam stavljao vinobran , imao sam nesto vise od 1000 litara vina . dosta toga se popilo al ostalo je nekih 200 litara . ono je jos uvjek dobro , ne vuce na sirce al jos uvjek stoji u inoksu zatvoreno sa parafinom , sada moram da ga flasiram pa me zanima postoji li sada neki nacin da ga sacuvam od kvarenja ili mi je bolje da to sto prije popijem ?? Cheesy
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #83 Poslato: 19. Septembar 2012, 16:21:06 »

Flasiraj ga i neces imati nikakvih problema.
Sačuvana
Don Julijan
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 48

Don Julijan

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #84 Poslato: 23. Septembar 2012, 01:08:50 »

Moras staviti jos u toku muljanja 100 g/t vinobrana ako je grozdje u dobrom stanju bez obzira u cemu ces cuvati vino.

Nikad nisam stavljao vinobran u crveno vino i nikad nisam imao problema sa tim vinom. Možda je u pitanju to da sam ga prodao iste godine. Ali ipak je to vino stajalo par meseci u plastičnim sudovima (300-500l) a imam vina koja su i  flaširana i stajala tako u podrumu 2-3 godine i ne fali im ništa. Moj zaključak je da se crveno vino može sačuvati (ono u stvari čuva samo sebe) i bez vinobrana.
Ako imate nešto da mi objasnite, zašto bi trebalo stavljati vinobran u crveno vino molim vas da mi odgovorite, možda sam samo imao sreće do sad.
Sačuvana

Bog pića i piće Bogova!
vladan
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 14.0.1

« Odgovor #85 Poslato: 23. Septembar 2012, 07:02:06 »

Kod muljanja grozdja, cak je najbolje u recipijent muljace, stavlja se vinobran. Sok (sira) i kod crnog grozdja sadrzi veoma malo gotovo neznatnu kolicinu polifenola (antioksidanata). Ovde nisam hteo reci da su medju polifenolima samo antioksidanti vec su za ovu pricu samo u pocetku oni relevantni. Sira je tako i kod crnih grozdja veoma podlozna oksidaciji a prvo oksidisu mirisi pa boje i na kraju ukusi. Prirodni kvasci koji se nalaze na grozdju su raznovrsni i uz njih su tu obavezno i razne bakterije (ukljucujuci i sircetnu) koje je potrebno deaktivirati bar privremeno pasivizirati. U protivnom svi kvasci i bakterije pocinju da rade vec ispod muljace, naravno, u pocetku je to neprimetno nevidljivo. Dok god ne pocne burna fermentacija oksidacija je vrlo intenzivna, ovaj period pre fermmentacije traje i po nekoliko dana, a kada zapocne onda co2 dalje uspesno stiti buduce vino. Ajde da prepostavimo da sircetne bakterije stvore isparljivih kiselina u dozvoljenim granicama, sto je kod crnih vina cest slucaj. Ali ce svakako jabucna kiselina previrati u mlecnu (ovaj proces je veoma spor ali se ne moze negirati) sto je za konzumiranje mladog vina prijatno, a veoma lose za odlezavanje vina i treba ga spreciti.
Sačuvana
vladan
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 14.0.1

« Odgovor #86 Poslato: 23. Septembar 2012, 07:43:57 »

Zbog moje zaboravnosti prijavljujem se samo na sat vremena pa mi se dogadja kad zavrsim da mi ne prihvati, pa evo nastavka.
Kada crno vino prevri onda se iz ljuski ekstrahuju manje ili vise dovoljno polifenola koji dalje zajedno sa kiselinama stite vino od mana i kvarenja, ali to nije dovoljno da u potpunosti zastiti vino i dalje je u vinu potrebno da slobodni SO2 bude kod crnih vina bar 20mg kako bi sprecio mikrobiolosku razgradnju.
Na ocenjivanju vina se cesto iznose i vina sa velikim manama, vlasnici ovih vina su veoma ponosni na svoja vina pa su ih zato i izneli, a ne znaju da piju veoma rdjavo pa i nezdravo vino. Kada se u vinima koja imaju visok PH i nizak slobodni SO2 Pocnu  izdvajati polifenoli, a to je kod nezasticenih vina redovna pojava, tada vina pocinju da u mirisu imaju konja (miris stale, budjavog sira) a vlasnik takvoj vina  u pocetku veoma tesko primeti. Slobodni polifenoli u vinu su stetni.
Mislim da je mnogo da nabrajam sve mane i kvarenja vina koja ce obavezno nastati, niskim SO2 a koja Ti verovatno neces ni primetiti i bices vrlo zadovoljan svojim vinom.
I jos da kazem neka vina koja su u Temirinu zasluzno osvojila zlato, samo par meseci kasnije u Vrscu su na zaprepascenje vlasnika bila eliminisana. A vlasnik dosao kod mene i dao mi da probam, morao sam mu reci da to jeste vino za elinimaciju.
Zatim Krusevac Trstenik ili neko mesti u blizini pobednicko vino (frankovka) izlozio ga je sa sve peharom, je bilo takodje eliminisano.
To sto si ti zadovoljan ne znaci da ti je vino ispravno. Onaj ko pronadje (manje stetnu) uspesnu zastitu vina bez koriscenja vinobrana, u normalnim uslovima cuvanja, sigurno ce uci u istoriju enologije.
Sačuvana
Vali
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 15.0.1

« Odgovor #87 Poslato: 24. Septembar 2012, 09:52:56 »

Vladane da dodam i ja ovoj temi jedno pitanje.Juce mi je dosao prijatelj koji tvrdi da njegov rodjak iz dalmacije mesto vinobrana u kominu na pocetku fermentacije stavlja teglu meda na100kg kljuka i tvrdi da mu vino ostaje ocuvano.Dali je to moguce i mene interesuje.Jer verovatno kad bi se uradila analiza pitanje sta bi se dobilo.
Sačuvana
vladan
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 14.0.1

« Odgovor #88 Poslato: 24. Septembar 2012, 13:19:51 »

Od zasladjivaca za vino dolaze u obzir konzumni kristal secer (beli) , koncentrovana sira i ratifikovana sira. Ja koristim za specijalna aromatizovana vina ratifikovanu siru a prva dva zasladjivaca nisam nikad koristio iako su dozvoljeni (ovde mislim na specijalna vina a ne na standardna). Na pitanje koje si postavio, dao si odgovor, pa ne moram ponavljati. Oni koji prave medovacu bi ti to sigurno bolje objasnili, med dovodi do manitog vrenja pa sve arome osim onih koje poticu iz meda sublimiraju ili dobrim delom se to dogodi. Pa bi moglo da se kaze do je med stetan za arome vina.
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #89 Poslato: 24. Septembar 2012, 20:59:28 »

Mislim da med ne moze imati uticaja kod sprecavanja kvarenja vina,samo moze da popravi secer.
Sačuvana
Stranice: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 10   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.054 sekundi sa 22 upita.