27. Oktobar 2025, 15:38:03 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 19   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Izvori energije koji se koriste za zagrevanje kazana za pecenje rakije  (Pročitano 230914 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
jagnjilac
Prijatelj foruma

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 64

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #60 Poslato: 16. Mart 2010, 16:15:54 »

Matija, ja ovo ne mogu da otvorim!
Sačuvana

Jelo je potreba, a razumeti se u jelo i pice predstavlja umetnost
matija
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.8

« Odgovor #61 Poslato: 16. Mart 2010, 16:18:50 »

Kazi mi kako da prebacim sliku sa racunara nesto me zeza
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 45

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6

« Odgovor #62 Poslato: 16. Mart 2010, 16:20:38 »

Posalji je meni na administrator@sveovinu.com pa cu je ja ubaciti u tvpj prethodni post...
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 45

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6

« Odgovor #63 Poslato: 16. Mart 2010, 17:05:40 »

Jagnjilac, evo kako to ide otprilike...

Uzmes bakarnu cev, cekic i teg..

i malo kuckas...

Na kraju bi trebao da dobijes ovako nesto. Rupa je izbusena na najuzem delu.

Na tu rupu postavis usisnu cev i to je to. Na usisnoj cevi bi trebalo da postoji ventil ili neki drugi sistem za regulaciju protoka (usisa) vazduha.

Sve u kompletu, sa pribliznim dimenzijama i uglovima bi trebalo da izgleda ovako

Na ovoj poslednoj slici ulaz gasa je sa leve strane a desni kraj Venturi cevi se poveze sa gorionikom. Pokusaj, radice sigurno...
Sačuvana
wrabac
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 73

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.9

« Odgovor #64 Poslato: 12. Septembar 2010, 17:59:15 »

pozdrav svima, vidim da vas muče plinski plamenici -gorionici

imam rješenje za vaše probleme  Smiley

bavim se plinom više od 15 godina problem nije mali ali sam ga apsolvirao do najsitnijeg detalja , plamenici su mi osnovna stvar u proizvodnji kojom se bavim , radim ih za kazane od 10 pa do 1000 litara (za destilaciju lavande)

može na propan butan (za tlak od 30 mbara do 2 bara ) a može i na prirorni plin od 15 mbara

plamneik mora da ima snagu , mora da sagorjeva bezprekorno i ne smije da se desi uskakanje plamena u plamenik (ono čuveno bum kad ga gasite ili u radu )

Sačuvana

ne slušajte tuđe savjete, idotske odluke možete donijeti sami
wrabac
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.9

« Odgovor #65 Poslato: 12. Septembar 2010, 18:03:34 »

Evo sada sam slucajno pronasao i sliku mog gorionika u radu. Nadam se da se slazete da bi plamen trebao biti bolji. Morao bi izgledati plavkaste boje. Primetio sam da dosta cadjavi kazan.

ovo možeš da opraviš , nema dovoljno zraka, potreban ti je kompresor pomoću kojeg ćeš da dodaješ zrak odmah pored dizne za plin , no pojavit će ti se jedan problem (ako plamenik nije urađen dobro) odvojit će ti se plamen od plamenika , no isprobaj
Sačuvana

jagnjilac
Prijatelj foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 64

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #66 Poslato: 16. Decembar 2010, 18:58:18 »

Problem sa ovim gorionikom vise nemam. Prodao sam i kazan i gorionik. Nabavio sam novi kazan, takodje i novi gorionik precnika 450mm koji radi savrseno. Medjutim pre neki dan sam kod jednog prijatelja video jos bolji gorionik precnika 600mm i snage 21kW, koji je dobio iz Francuske. Sa plocice sam video da ga proizvodi firma Garcima iz Spanije. Guglao sam guglao i nasao sam gde mogu da se nabave. Posto imam rodjake u Parizu, kada se odlucim, porucicu im da mi donesu model Pro 600mm, snage 25.75kW. Precnik je optimalan za dno kazana precnika 700 do 800mm. Takodje je potreban i adekvatan nepovratni ventil, koji  takodje, imaju u ponudi.
Evo linka pa birajte, mislim da imaju modele za svaku velicinu kazana.
http://www.rhinaguss.com/106-bruleur-gaz
Sačuvana

Jelo je potreba, a razumeti se u jelo i pice predstavlja umetnost
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 4.0.1

« Odgovor #67 Poslato: 08. Maj 2011, 20:37:47 »

Jos jedno pitanje do sad sam lozio kazan drvima a ove godine mislim koristiti plin, pa me interesuje koliko mogu izgurati sa jednom bocom plina.
Potrošnja je 0,8 kg na sat, kod odgovarajućeg plamenika za kazan od 100 litara.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
stopciger
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 4.0.1

« Odgovor #68 Poslato: 01. Jun 2011, 11:02:17 »

Ima li neko iskustva s lozenjem ivericom? Naime, u mogucnosti sam da nabavim one sitne parcice koje ostaju u jednoj radionici. Da li oni gore kao briketi, pa se mora biti oprezan s kolicinom, ili..........ako neko ima iskustva nek podeli. Pozdrav whistlefly
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 4.0.1

« Odgovor #69 Poslato: 04. Jun 2011, 09:57:05 »

Može ti dobro poslužiti samo za početno zagrijavanje kazana. Kao i drvo od koga je napravljena brzo gori, brzo razvija plamen i ne ostavlja jaku žar. Ova karakteristika je i smetnja za održavanje vatre kojom je potrebno kontrolisati brzinu destilacije. Kada bi pored nje imao i kvalitetnije drvo, koje bi omogućilo održavanje količine žara, svakim novim ubacivanjem u vatru ovog materijala bi došlo do naglog razvoja plamena a time i promjene brzine curenja destilata-rakije. Drugačije rečeno, gotovo da je nemoguće kontrolisani tok destilacije sa loženjem iverice u fazi kada destilat izlazi na luli tabarke.
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
stopciger
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 4.0.1

« Odgovor #70 Poslato: 04. Jun 2011, 12:33:43 »

Hvala Vam na odgovoru, pozdrav  
Sačuvana
wrabac
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #71 Poslato: 07. Jun 2011, 12:26:31 »

Može ti dobro poslužiti samo za početno zagrijavanje kazana. Kao i drvo od koga je napravljena brzo gori, brzo razvija plamen i ne ostavlja jaku žar. Ova karakteristika je i smetnja za održavanje vatre kojom je potrebno kontrolisati brzinu destilacije. Kada bi pored nje imao i kvalitetnije drvo, koje bi omogućilo održavanje količine žara, svakim novim ubacivanjem u vatru ovog materijala bi došlo do naglog razvoja plamena a time i promjene brzine curenja destilata-rakije. Drugačije rečeno, gotovo da je nemoguće kontrolisani tok destilacije sa loženjem iverice u fazi kada destilat izlazi na luli tabarke.

može li se ovo reći nekako EGZAKTNO ?? Koja je optimalna temperatura komine ??
Sačuvana

vin@r
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #72 Poslato: 07. Jun 2011, 15:26:03 »

Merim temperaturu pare pre nego sto udje u kondenzator.Od samog pocetka pa sve dok ne padne alkohol na 40 %,  temperatura je 78 celz. step., a kad padne ispod 40% onda se temperatura na ulaz u kondezator   povecava i do .... skoro 90 cel.st.(tada destilat ima oko 25% alkohola)  Verovatno je i temperatura komine tu negde. Koristim grejac 2 KW za zagrijavanje komine
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 4.0.1

« Odgovor #73 Poslato: 07. Jun 2011, 16:23:51 »

Temperatura kljuka ne zavisi od nas, to nam određuje kazan i trenutna koncentracija etanola u smjesi (kljuku) u kazanu.
Temperatura je promjenjiva veličina i kako destilacija odmiče tako nam pada koncentracija etanola u kljuku a temperatura raste. Njome se ne treba zamarati jer pojačavanjem vatre se uopšte ne mijenja, samo dolazi do promjene brzine protoka destilata. Dakle, kontroliši snagu plamena pa time i brzinu destilata, i to je to.

Preporučljivo je da na izlazu iz tabarke imaš konstantnu brzinu curenja destilata od 5 litara na sat na svakih 100 litara smjese kojom puniš kazan.
Drugačije rečeno, ako za 72 sekunde napuniš posudu od 1 decilitar, na kazanu od 100 litara, onda imaš tu brzinu. Ako je to punjenje bilo brže onda moraš smanjivati vatru dok ne postigneš to vrijeme.
Sačuvana

wrabac
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #74 Poslato: 07. Jun 2011, 18:59:29 »

Temperatura je promjenjiva veličina i kako destilacija odmiče tako nam pada koncentracija etanola u kljuku a temperatura raste. Njome se ne treba zamarati jer pojačavanjem vatre se uopšte ne mijenja, samo dolazi do promjene brzine protoka destilata. Dakle, kontroliši snagu plamena pa time i brzinu destilata, i to je to.

iskreno ne bavim se pečenjem rakije i nemam nikakova iskustva no ovo je za mene prilično zbunjujuće , pokušavam si objasniti što se točno dešava ali baš mi ne uspjeva , dodajem energiju u masu ali se njena temperatura ne povećava ??

Sačuvana

Stranice: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 19   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.111 sekundi sa 21 upita.