|
jagnjilac
|
 |
« Odgovor #60 Poslato: 16. Mart 2010, 16:15:54 » |
|
Matija, ja ovo ne mogu da otvorim!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Jelo je potreba, a razumeti se u jelo i pice predstavlja umetnost
|
|
|
matija
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #61 Poslato: 16. Mart 2010, 16:18:50 » |
|
Kazi mi kako da prebacim sliku sa racunara nesto me zeza
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
|
|
dioda
|
 |
« Odgovor #63 Poslato: 16. Mart 2010, 17:05:40 » |
|
Jagnjilac, evo kako to ide otprilike... Uzmes bakarnu cev, cekic i teg..  i malo kuckas... Na kraju bi trebao da dobijes ovako nesto. Rupa je izbusena na najuzem delu.  Na tu rupu postavis usisnu cev i to je to. Na usisnoj cevi bi trebalo da postoji ventil ili neki drugi sistem za regulaciju protoka (usisa) vazduha. Sve u kompletu, sa pribliznim dimenzijama i uglovima bi trebalo da izgleda ovako Na ovoj poslednoj slici ulaz gasa je sa leve strane a desni kraj Venturi cevi se poveze sa gorionikom. Pokusaj, radice sigurno...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
wrabac
Mlađi član

Van mreže
Starost: 73
|
 |
« Odgovor #64 Poslato: 12. Septembar 2010, 17:59:15 » |
|
pozdrav svima, vidim da vas muče plinski plamenici -gorionici imam rješenje za vaše probleme  bavim se plinom više od 15 godina problem nije mali ali sam ga apsolvirao do najsitnijeg detalja , plamenici su mi osnovna stvar u proizvodnji kojom se bavim , radim ih za kazane od 10 pa do 1000 litara (za destilaciju lavande) može na propan butan (za tlak od 30 mbara do 2 bara ) a može i na prirorni plin od 15 mbara plamneik mora da ima snagu , mora da sagorjeva bezprekorno i ne smije da se desi uskakanje plamena u plamenik (ono čuveno bum kad ga gasite ili u radu )
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
ne slušajte tuđe savjete, idotske odluke možete donijeti sami
|
|
|
wrabac
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #65 Poslato: 12. Septembar 2010, 18:03:34 » |
|
Evo sada sam slucajno pronasao i sliku mog gorionika u radu. Nadam se da se slazete da bi plamen trebao biti bolji. Morao bi izgledati plavkaste boje. Primetio sam da dosta cadjavi kazan.  ovo možeš da opraviš , nema dovoljno zraka, potreban ti je kompresor pomoću kojeg ćeš da dodaješ zrak odmah pored dizne za plin , no pojavit će ti se jedan problem (ako plamenik nije urađen dobro) odvojit će ti se plamen od plamenika , no isprobaj
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
jagnjilac
|
 |
« Odgovor #66 Poslato: 16. Decembar 2010, 18:58:18 » |
|
Problem sa ovim gorionikom vise nemam. Prodao sam i kazan i gorionik. Nabavio sam novi kazan, takodje i novi gorionik precnika 450mm koji radi savrseno. Medjutim pre neki dan sam kod jednog prijatelja video jos bolji gorionik precnika 600mm i snage 21kW, koji je dobio iz Francuske. Sa plocice sam video da ga proizvodi firma Garcima iz Spanije. Guglao sam guglao i nasao sam gde mogu da se nabave. Posto imam rodjake u Parizu, kada se odlucim, porucicu im da mi donesu model Pro 600mm, snage 25.75kW. Precnik je optimalan za dno kazana precnika 700 do 800mm. Takodje je potreban i adekvatan nepovratni ventil, koji takodje, imaju u ponudi. Evo linka pa birajte, mislim da imaju modele za svaku velicinu kazana. http://www.rhinaguss.com/106-bruleur-gaz
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Jelo je potreba, a razumeti se u jelo i pice predstavlja umetnost
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #67 Poslato: 08. Maj 2011, 20:37:47 » |
|
Jos jedno pitanje do sad sam lozio kazan drvima a ove godine mislim koristiti plin, pa me interesuje koliko mogu izgurati sa jednom bocom plina.
Potrošnja je 0,8 kg na sat, kod odgovarajućeg plamenika za kazan od 100 litara.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
stopciger
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #68 Poslato: 01. Jun 2011, 11:02:17 » |
|
Ima li neko iskustva s lozenjem ivericom? Naime, u mogucnosti sam da nabavim one sitne parcice koje ostaju u jednoj radionici. Da li oni gore kao briketi, pa se mora biti oprezan s kolicinom, ili..........ako neko ima iskustva nek podeli. Pozdrav 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #69 Poslato: 04. Jun 2011, 09:57:05 » |
|
Može ti dobro poslužiti samo za početno zagrijavanje kazana. Kao i drvo od koga je napravljena brzo gori, brzo razvija plamen i ne ostavlja jaku žar. Ova karakteristika je i smetnja za održavanje vatre kojom je potrebno kontrolisati brzinu destilacije. Kada bi pored nje imao i kvalitetnije drvo, koje bi omogućilo održavanje količine žara, svakim novim ubacivanjem u vatru ovog materijala bi došlo do naglog razvoja plamena a time i promjene brzine curenja destilata-rakije. Drugačije rečeno, gotovo da je nemoguće kontrolisani tok destilacije sa loženjem iverice u fazi kada destilat izlazi na luli tabarke.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
stopciger
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #70 Poslato: 04. Jun 2011, 12:33:43 » |
|
Hvala Vam na odgovoru, pozdrav
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
wrabac
Mlađi član

Van mreže
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 8.0
|
 |
« Odgovor #71 Poslato: 07. Jun 2011, 12:26:31 » |
|
Može ti dobro poslužiti samo za početno zagrijavanje kazana. Kao i drvo od koga je napravljena brzo gori, brzo razvija plamen i ne ostavlja jaku žar. Ova karakteristika je i smetnja za održavanje vatre kojom je potrebno kontrolisati brzinu destilacije. Kada bi pored nje imao i kvalitetnije drvo, koje bi omogućilo održavanje količine žara, svakim novim ubacivanjem u vatru ovog materijala bi došlo do naglog razvoja plamena a time i promjene brzine curenja destilata-rakije. Drugačije rečeno, gotovo da je nemoguće kontrolisani tok destilacije sa loženjem iverice u fazi kada destilat izlazi na luli tabarke.
može li se ovo reći nekako EGZAKTNO ?? Koja je optimalna temperatura komine ??
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
vin@r
Mlađi član

Van mreže
OS:  Windows NT 6.1 Browser:  Microsoft Internet Explorer 8.0
|
 |
« Odgovor #72 Poslato: 07. Jun 2011, 15:26:03 » |
|
Merim temperaturu pare pre nego sto udje u kondenzator.Od samog pocetka pa sve dok ne padne alkohol na 40 %, temperatura je 78 celz. step., a kad padne ispod 40% onda se temperatura na ulaz u kondezator povecava i do .... skoro 90 cel.st.(tada destilat ima oko 25% alkohola) Verovatno je i temperatura komine tu negde. Koristim grejac 2 KW za zagrijavanje komine
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #73 Poslato: 07. Jun 2011, 16:23:51 » |
|
Temperatura kljuka ne zavisi od nas, to nam određuje kazan i trenutna koncentracija etanola u smjesi (kljuku) u kazanu. Temperatura je promjenjiva veličina i kako destilacija odmiče tako nam pada koncentracija etanola u kljuku a temperatura raste. Njome se ne treba zamarati jer pojačavanjem vatre se uopšte ne mijenja, samo dolazi do promjene brzine protoka destilata. Dakle, kontroliši snagu plamena pa time i brzinu destilata, i to je to. Preporučljivo je da na izlazu iz tabarke imaš konstantnu brzinu curenja destilata od 5 litara na sat na svakih 100 litara smjese kojom puniš kazan. Drugačije rečeno, ako za 72 sekunde napuniš posudu od 1 decilitar, na kazanu od 100 litara, onda imaš tu brzinu. Ako je to punjenje bilo brže onda moraš smanjivati vatru dok ne postigneš to vrijeme.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
wrabac
Mlađi član

Van mreže
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 8.0
|
 |
« Odgovor #74 Poslato: 07. Jun 2011, 18:59:29 » |
|
Temperatura je promjenjiva veličina i kako destilacija odmiče tako nam pada koncentracija etanola u kljuku a temperatura raste. Njome se ne treba zamarati jer pojačavanjem vatre se uopšte ne mijenja, samo dolazi do promjene brzine protoka destilata. Dakle, kontroliši snagu plamena pa time i brzinu destilata, i to je to. iskreno ne bavim se pečenjem rakije i nemam nikakova iskustva no ovo je za mene prilično zbunjujuće , pokušavam si objasniti što se točno dešava ali baš mi ne uspjeva , dodajem energiju u masu ali se njena temperatura ne povećava ??
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|