27. Oktobar 2025, 10:01:47 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 19   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Izvori energije koji se koriste za zagrevanje kazana za pecenje rakije  (Pročitano 230898 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #135 Poslato: 04. Novembar 2012, 11:24:49 »

Da su zaključci samo moji možda bi mogli i da bude upitni. To su zaključci i iskustva i svih onih koji koriste i analiziraju negativne uticaje na destilate i kazane. Nastali su na isti način kao i uvijek, uslijed praktičnih problema evidentnih iz masovne upotrebe i to one pogrešne. Kompletna svjetska destilacijska scena od onih najvećih proizvođača destilata do onih koji prave kazane je svjesna ovog problema. Tradicionalno se ovaj problem u cijelom svijetu rješava kovanjem bakra i njegovom adekvatnom debljinom, a prisutan je baš zbog ovog problema i način njegovog rješavanja sistemom indirektnog zagrijavanja vodenom parom, uljem, duplo dno i slično. Koliko je samo energije, truda, cijene koštanja kazana sa debljim bakrom…, potrošeno i troši se zbog ovog problema. Ne misliš valjda da je sva ova energija uložena u traženje rješenja nastala zbog toga što na ovom forumu vlada drugačije mišljenje ili kako kažeš forumska "dogma". Priznajem da jesmo uticajni ali nismo baš toliko.
Ovdje očito nastaje problem zbog činjenice da nisi sagledao sve faktore koji utiču na temperaturu i količinu toplote koja se razvija u pojedinim uslovima djelovanja bilo kog plamena, pa izvlačiš pogrešne zaključke. Na njega utiče i okolna temperatura i strujanje vazduha i količina toplotne energije usmjerene na jednu tačku, kvalitet sagorijevanja, premali i preveliki dovod kiseonika, stvaranje čađi koja se dodatno i lijepi na površinu izloženu plamenu, trajanje destilacije, njena učestalost i sl. Ne treba stvar posmatrati drugačije nego u uslovima ložišta kazana pa tako nema potrebe ni komentarisati ove primjere koje si naveo.
Pade mi na pamet samo jedna zanimljivost kod toplotne energije usmjerene na jednu tačku. Sunčeva svjetlost i toplota (ona koja i nas obasjava), sočivom usmjerena na jednu tačku koja izazove paljenje vatre.
O činjenici deformacije bakra uslijed djelovanja toplote i tome da ti nisi nikada vidio ovakve deformacije nemamo šta pričati osim onog što si i sam napisao na forumu
Citat
iskreno ne bavim se pečenjem rakije i nemam nikakova iskustva no ovo je za mene prilično zbunjujuće
http://www.sveovinu.com/index.php/topic,548.msg16526.html#msg16526
Tako da je isticanje velikim slovima kod ovog drugog citata u najmanju ruku smiješno i pretenciozno, a onda i neuvjerljivo...  
Citat
Naravno da dozovljavam da me nečije drugačije ISKUSTVO demantira
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
wrabac
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 73

Windows XP
Browser:
Firefox 16.0

« Odgovor #136 Poslato: 04. Novembar 2012, 12:26:53 »

Ovdje očito nastaje problem zbog činjenice da nisi sagledao sve faktore koji utiču na temperaturu i količinu toplote koja se razvija u pojedinim uslovima djelovanja bilo kog plamena, pa izvlačiš pogrešne zaključke.

Smiley dolazimo do ključne stvari , nisu svi plamenici i plamenovi jednaki , evo pada mi na pamet infra plinski (ako može za giros može valjda i za kazan) , da li je njih netko korisitio ?? što fali njima ?? Pravilno raspoređena energija po cijeloj površini kazana , idealno. Šta kažu svjetski eksperti za destilaciju ??

No šalu na stranu , ponudio sam ti da testiramo nešto slično ali kao što vidim nema se volje da malo proširimo vidike na svjetskoj razini . Čak i ovaj koji sam okačio riješava probleme  koji vas muče . Može da se uradi tako da pokriva cijelu površinu kazana , raspored energije po cm2 ravnomjeran Naravno može to da se riješi i sa ovim fenomenalnim polidoro plamenicima ali treba jedno 20 komada i svaki da radi sa 10% snage Početna velika investicija mogla bi se isplatiti kroz malu potrošnju plina jer bi plamenike mogli staviti na manju udaljenost od kazana

srdačan pozdrav
Sačuvana

ne slušajte tuđe savjete, idotske odluke možete donijeti sami
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #137 Poslato: 04. Novembar 2012, 12:43:42 »

Citat
dolazimo do ključne stvari , nisu svi plamenici i plamenovi jednaki
Od ove ključne stvari nismo nikada ni odlazili. Ako plamen svijeće ima temperaturu u jednoj tački oko 1400ºC onda nema tog stuba plinskog plamena koji smije dodirivati dno kazana u jednoj te istoj tački na bakarnom dnu kazana koji neće rezultirati određenim deformitetom. Dakle ono o čemu pričam cijelo vrijeme, debljina bakra i udaljenost vrhova plamena od njega je jako bitna.
Ako postoji neko rješenje kod plinskih plamenika koje može smanjiti ovu debljinu bakra i još imati uštedu na energiji koja se koristi onda bi rado saslušao tako nešto pa čak i pomogao u njegovom patentiranju. Normalno da bi rješenje bilo podložno sveobuhvatnoj analizi koja ne bi smjela zanemariti ni jedan bitan faktor.
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
wrabac
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 73

Windows XP
Browser:
Firefox 16.0

« Odgovor #138 Poslato: 04. Novembar 2012, 14:10:22 »

Citat
dolazimo do ključne stvari , nisu svi plamenici i plamenovi jednaki
Od ove ključne stvari nismo nikada ni odlazili. Ako plamen svijeće ima temperaturu u jednoj tački oko 1400ºC onda nema tog stuba plinskog plamena koji smije dodirivati dno kazana u jednoj te istoj tački na bakarnom dnu kazana koji neće rezultirati određenim deformitetom. 

Tu se razilazimo u mišljenjima jer samo jedan plamičak ne može znatno (lokalno) podići temperaturu bakra debelog 6 mm a još uz to sa druge strane se nalazi bilo kakova tekućina  Ako se ne varam omekšavanje čistog bakra počinje iznad 200 C
Drago mi je da si spreman na suradnju Za početak me zanima do koje temperature se smije zagrijati dno a da ne dolazi do zagaranja ?? Kojeg su promjera kazani od 200 l ??
Sačuvana

ne slušajte tuđe savjete, idotske odluke možete donijeti sami
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #139 Poslato: 04. Novembar 2012, 14:42:05 »

Čitavo vrijeme govorim o jednom plamičku samo kao sastavnom dijelu ukupnog plamenika u uslovima ispod dna kazana u ložištu. To sasvim normalno podrazumijeva i cjelokupan toplotni efekat i njegovu temperaturu kao i uslove u kojima se dešava to progorijevanje.
Uvijek sam raspoložen za saradnju ali je u ovoj situaciji ona nemoguća. Ovo zadnje sam napisao samo zbog elegantnog izlaska iz ove priče, ne mog. Prava istina je da nema takvog rješenja za destilacijski kazan. Temperatura koja se razvija ispod njegovog dna mora da bude cca. 600-800ºC, jer probali su sa nižom pa izostaje aromatski doprinos pojedinih jedinjenja. Ova temperatura zahtijeva debljinu bakra kao što sam napisao jer u protivnom dolazi do njegove deformacija i uticaja na kvalitet destilata. Tu se za mene sva priča na ovu temu završava, bar do novog dijalektičkog kruga posloženih faktora cjelokupnog aromatskog uticaja na kvalitet destilata, a tako nešto nije ni u povojima.
Sačuvana

jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 58

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #140 Poslato: 27. Jul 2013, 10:20:54 »

Evo i slike mog polidoro plamenika....ja sam spreman - moz`da "poletimo"  Smiley

Polidoro maksimalna snaga

Polidoro maksimalna snaga

Sačuvana

Investicija u znanje jos uvjek donosi najbolju kamatu.
lovranski
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 10.0

« Odgovor #141 Poslato: 13. Avgust 2013, 14:23:41 »

Pozdrav svima

imam u planu kupti kotao od 250 litara pa me zanima koju jačinu plamenika bi trebao za takav kotao. I još jedna dodatna informacija od kojeg materijala se pravi zaštitna mrežica za ispod kotla da vrhovi plamena ne dodiruju kotao.
Sačuvana
jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #142 Poslato: 13. Avgust 2013, 15:54:24 »

Citat
imam u planu kupti kotao od 250 litara pa me zanima koju jačinu plamenika bi trebao za takav kotao
Mislim da negde na forumu sam procitao kako se to racuna I kolika treba da je snaga,ali nemogu da se setim gde.Potrazicu I ja.

Citat
..od kojeg materijala se pravi zaštitna mrežica za ispod kotla da vrhovi plamena ne dodiruju kotao
Ovako treba da izgleda zastitna mreza za ispod kotla.

Invented and Made by @jagnjilac  Smiley
Sačuvana

lovranski
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 9.0

« Odgovor #143 Poslato: 13. Avgust 2013, 18:08:06 »

Tražio sam po forumu ali ne mogu naći pa ako ko nađe bio bi zahvalan. A ova mrežica me mući ona je od nekog inoksa i stoji skroz blizi plamenu. Koliko u toj situaciji je udaljenost od dna kotla (plamenik dno kotla)
Sačuvana
jagnjilac
Prijatelj foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 64

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #144 Poslato: 13. Avgust 2013, 20:59:12 »

Mrezica je obavezno od inox materijala. Polja su 5x5mm. a debljina zice je 0.5mm. Dobar plamenik treba da ima plamen visok od 4 do 6cm.
Na 5 cm od plamenika se postavlja mrezica, koja je pak udaljena od dna kazana 3cm. Dakle plamenik je udaljen od dna kazana 8cm. Moze to biti i 10cm (sto predlazem) ali mrezica od plamenika, mora biti na 5cm, da bi mogla da "prelomi" plamen.
Sačuvana

Jelo je potreba, a razumeti se u jelo i pice predstavlja umetnost
lovranski
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #145 Poslato: 13. Avgust 2013, 23:37:47 »

E super slažem si zavaršne kockice za moj novi veseli stroj. Jedino još jačina plamenika u kw mi nije poznata za kazan od 250l
Sačuvana
jagnjilac
Prijatelj foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 64

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #146 Poslato: 14. Avgust 2013, 20:03:37 »

Snaga plamenika od 30kW, obezbedjuje potpunu konfornost u radu na kazanu od 250 litara.
Sačuvana

Jelo je potreba, a razumeti se u jelo i pice predstavlja umetnost
lovranski
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows
Browser:
Microsoft Internet Explorer 10.0

« Odgovor #147 Poslato: 14. Avgust 2013, 23:11:38 »

Super hvala u petak narucujem plamenik. Okruglog oblika od 30kw
Sačuvana
lovranski
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #148 Poslato: 27. Avgust 2013, 00:42:28 »

Imam još jedno pitanje

dobio sam ponudu za plamenik okrugli 30kw visina plamena 5 cm dali isto vrijedi da je mrežica na 5cm ili bi je trebao malo niže spustiti jer je plamen od 5cm.  I još jedna stvar, mada sam pročitao u gornjim porukama da je materijal za mrežicu iskljućivo inoks, dali bi ta mrežica mogla biti od deblje pocinćene žice.
Sačuvana
jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #149 Poslato: 27. Avgust 2013, 07:20:42 »

Moze.
Nije to da mrezica od inoks ima neku posebnu magiju, vec je isklucivo inoks zbog korozije.
Posle destilacije premazi mrezicu sa uljem i je tako zastiti od korozije.
Sačuvana

Stranice: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 19   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.213 sekundi sa 21 upita.