Da su zaključci samo moji možda bi mogli i da bude upitni. To su zaključci i iskustva i svih onih koji koriste i analiziraju negativne uticaje na destilate i kazane. Nastali su na isti način kao i uvijek, uslijed praktičnih problema evidentnih iz masovne upotrebe i to one pogrešne. Kompletna svjetska destilacijska scena od onih najvećih proizvođača destilata do onih koji prave kazane je svjesna ovog problema. Tradicionalno se ovaj problem u cijelom svijetu rješava kovanjem bakra i njegovom adekvatnom debljinom, a prisutan je baš zbog ovog problema i način njegovog rješavanja sistemom indirektnog zagrijavanja vodenom parom, uljem, duplo dno i slično. Koliko je samo energije, truda, cijene koštanja kazana sa debljim bakrom…, potrošeno i troši se zbog ovog problema. Ne misliš valjda da je sva ova energija uložena u traženje rješenja nastala zbog toga što na ovom forumu vlada drugačije mišljenje ili kako kažeš forumska "dogma". Priznajem da jesmo uticajni ali nismo baš toliko.
Ovdje očito nastaje problem zbog činjenice da nisi sagledao sve faktore koji utiču na temperaturu i količinu toplote koja se razvija u pojedinim uslovima djelovanja bilo kog plamena, pa izvlačiš pogrešne zaključke. Na njega utiče i okolna temperatura i strujanje vazduha i količina toplotne energije usmjerene na jednu tačku, kvalitet sagorijevanja, premali i preveliki dovod kiseonika, stvaranje čađi koja se dodatno i lijepi na površinu izloženu plamenu, trajanje destilacije, njena učestalost i sl. Ne treba stvar posmatrati drugačije nego u uslovima ložišta kazana pa tako nema potrebe ni komentarisati ove primjere koje si naveo.
Pade mi na pamet samo jedna zanimljivost kod toplotne energije usmjerene na jednu tačku. Sunčeva svjetlost i toplota (ona koja i nas obasjava), sočivom usmjerena na jednu tačku koja izazove paljenje vatre.
O činjenici deformacije bakra uslijed djelovanja toplote i tome da ti nisi nikada vidio ovakve deformacije nemamo šta pričati osim onog što si i sam napisao na forumu
iskreno ne bavim se pečenjem rakije i nemam nikakova iskustva no ovo je za mene prilično zbunjujuće
http://www.sveovinu.com/index.php/topic,548.msg16526.html#msg16526Tako da je isticanje velikim slovima kod ovog drugog citata u najmanju ruku smiješno i pretenciozno, a onda i neuvjerljivo...
Naravno da dozovljavam da me nečije drugačije ISKUSTVO demantira