03. Oktobar 2024, 11:48:03 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 [2]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Metil alkohol u rakiji  (Pročitano 67569 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Ervin
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #15 Poslato: 20. Septembar 2016, 22:37:26 »

nikakve posude s vodom nisam koristio, u alkoholometar sa lule sipam prvo sto izidje....eto ove god kad budem pravio uslikacu da vidis
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #16 Poslato: 20. Septembar 2016, 22:48:52 »

Sada moram i dalje u teoretskim mogućnostima za dešavanje ovakvih stvari. Praktično su nemoguće osim ako neka debela brljoka nije u pitanju.
Upotrebljavam ovakve izraze samo da bi slikovito pokazao vjerovatnost tako nečega bez ikakve loše namjere. Stvarno je nemoguće.
Neke stvari u destilaciji su kao tablica množenja. Takve su kakve su, i ne mogu biti drugačije.

Da i ona teoretska mogućnost. Nakon završene destilacije nagni tabarku na stranu na kojoj je lula da ti slučajno neko nije napravio kondenzator koji zadržava jedan dio patoke u količini od pola litre.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem, osima ako je glagolski pridjev radni jednak nuli.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
vladimir kisač
Stariji član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 43

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #17 Poslato: 22. Septembar 2016, 17:20:23 »

Da li je 1 % prvenca dovoljno da se baci? Ja sam tako sa kruskom pravljenom u otvorenom vrenju. Dobio sam dosta pohvala za aromaticnost. Skinuta je na 22 grada a kasnije cu je razblazivati. Za jedno nedelju dana ce ici ova iz zatvorenog vrenja.

Inace analiza na sadrzaj metila u Novom Sadu ima u higijenskom. Oko 1000 dinara. Kad zavrsim pecenje svih tura ja cu moju odneti.
Sačuvana

060 311 05 44
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #18 Poslato: 22. Septembar 2016, 17:46:08 »

Dovoljno je, a u dobroj fermentaciji i više nego što treba. Od 0,6 do 0,8% je sasvim u redu. Nije zbog uštede nego zbog svake nijanse aromatičnosti. Lošija prerada i fermentacija sve to pomjera naviše.

P.S. Odnesi i patoku da vidiš da ga tamo ima više jer brže isparava na kraju destilacije.  Smiley
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
vladimir kisač
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 43

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #19 Poslato: 22. Septembar 2016, 22:42:04 »

Bez obzira sto se trudim drzati svega sto nauka kaze, nije zgore prekontrolisati kad je vec tako jevtino. Jer planiram tu rakiju i sam da pijem ali i da je prodajem, tako da jos pre zbog prodaje ne bih preskocio analizu.
Inace kako mi je rekao kazandzija jako mali broj ljudi "tri od sto" kako on rece baca prvenac. Od volje im. Ali sve vise primećujem kako se ljudi pocinju interesovati za "moj nacin", koji nije moj nego samo po tome sto tehnologija proizvodnje nalaze.
Ako bi se osetio makar mali pomak u običajima od kojih su neki pogrešni, bilo bi to dobro. T.j. bio bih srećan.
Sačuvana

060 311 05 44
stevan4
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 37

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #20 Poslato: 26. Septembar 2016, 09:06:19 »

Metanol se ne odvaja u prvencu nego u patoci. Ne samo kod jabuke i kruške nego kod svog voća.
Prvenac se isključivo odvaja zbog nekih drugih jedinjenja koja prisutna u većim koncentracijama negativno utiču na miris i ukus rakije.

Ako može ovo da mi se objasni. Kako to u patoci? Specifična težina mu je slična kao kod etanola a tačka isparivanja niza.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #21 Poslato: 26. Septembar 2016, 19:33:58 »

Sve može da se objasni ako imaš strpljenja i dobre volje da čitaš.
Pokušao sam to već objasniti na linku, doduše iz nešto malo šireg ugla.
http://www.sveovinu.com/index.php/topic,1132.msg18439.html#msg18439

Pokušat ću se fokusirati na tačku ključanja i brzinu ispravanja u destilaciji tečnosti koja sadrži: metanol, etanol i vodu, što jednostavnije, bez uobičajenih definicija i širenja priče na druge materijale.  
Tečnost je skup molekula istih ili različitih jedinjenja sa uspostavljenim relativno jakim međumolekulskim vezama.
Para je skup istih tih molekula među kojima više ne postoje uspostavljene međumolekulske veze. One su raskinute i molekuli se nalaze slobodni u haotičnom kretanju.  

Šta je to tačka ključanja u stvari i suštinski?
Moment u kome tečnost dostigne tačno određenu temperaturu zato što je primilo tačno određenu količinu potrebne toplotne energije.
Na šta to utiče toplota pa dolazi do isparavanja po cijeloj zapremini tečnosti? Upravo na kidanje međumolekulskih veza. Na način da kinetička energija, energija kretanja, postane toliko velika da raskine veze među molekulama. Tako se dešava isparavanje pa i ključanje, haotično kretanje molekula.
Dakle tačka ključanja je temperatura na kojoj toplota raskida međumolekulske veze i dolazi do isparavanja po cijeloj zapremini tečnosti.
Tačka ključanja je temperatura izmjerena na čistoj supstanci bez bilo kakvih drugih primjesa i važi samo za nju. Što je i logično jer su u pitanju veze među istim molekulima koje su uvijek iste u nepromijenjenim uslovima. Pa se zna da je to za vodu cca. 100°C, etanol 78,4°C, metanol 64,7 °C

Kada se pomiješaju voda i etanol ne važi više ni jedna od njihovih pojedinačnih tačaka ključanja jer više nisu u pitanju samo međumolekulske veze između iste supstance, istih molekula, nego i međumolekulske veze između molekula različitih materija. Zato što su voda i etanol, jedno u drugom rastvorljivi, a rastvorljivi su zbog toga što njihovi različiti molekuli stupaju u međumolekuske veze. Za razliku na primjer od od ulja i vode koji ne stupaju u takve veze, pa nisu ni rastvorljivi jedno u drugom. Tačka ključanja smjese etanola i vode direktno zavisi od koncentracije jednog i drugog u toj smjesi.

Kada ovoj smjesi dodamo i trećeg, metanol, onda svako sa svakim gradi međumolekulske veze. Međumolekulske veze između metanola i vode u svim koncentracijama etanola ispod 40%, i metanola u koncentracijama karakterističnim za sve voćne rakije, su jače jer je metanol za nijansu rastvorljiviji u vodi, i gradi sa njom čvršću vezu pa će sporije isparavati od njega. Ovo sporije u odnosu na koncentraciju u tečnosti. Što znači da će se u parama, a time i u destilatu-rakiji naći u manjoj koncentraciji nego što je zastupljen u kljuku ili mekoj rakiji koja je sipana u kazan za destilaciju. Na drugoj strani će se naći u većoj koncentraciji u patoci jer pri napuštanju etanola ostaju u većem relativnom odnosu metanol i voda pa je i logično da brže isparava od nje.    

Praktično i dokumentovano kod voćnih rakija je to vidljivo ovdje...
http://www.sveovinu.com/index.php/topic,1132.msg18258.html#msg18258
http://www.sveovinu.com/index.php/topic,1132.msg19158.html#msg19158

Ono što mnoge često zbunjuje, a oni koji pišu neće ili ne znaju da napomenu, je činjenica da tek pri koncentracijama etanola od 80% metanol isparava brže od etanola, pa se na rektifikacionim kolonama sa mnogo podova od kojih oni na vrhu imaju koncentraciju etanola od 80% nalazi u prvencu u većim koncentracija. Postoji još samo jedna situacija kada se metanol pored one veće koncentracije u patoci nađe u još nešto većoj u prvencu, a to je izuzetno niska koncentracija metanola u materijalu za destilaciju. Ne dešava se kod voćnih rakija nego kod pravljenja ruma i sličnih destilata, kao i konjaka koji se pravi isključivo od vina.

Sačuvana

Etanol
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #22 Poslato: 28. Septembar 2016, 20:24:03 »

... Postoji još samo jedna situacija kada se metanol pored one veće koncentracije u patoci nađe u još nešto većoj u prvencu, a to je izuzetno niska koncentracija metanola u materijalu za destilaciju. Ne dešava se kod voćnih rakija nego kod pravljenja ruma i sličnih destilata, kao i konjaka koji se pravi isključivo od vina.
Znači i kod šećeruše gdje je šećer npr. izvor 50% dobijenog destilata ?

p.s Ovaj link koji vodi na analizu kemijskog sastava rakije malo zbunjuje,jer je analiza rađena za 1l rakije i 1l apsolutnog alkohola.
Gdje je za 1l rakije metila najviše u prvencu dok je kod 1l apsolutnog alkohola metila najviše u patoci  Scratchhead
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #23 Poslato: 28. Septembar 2016, 22:21:19 »

Citat
Znači i kod šećeruše gdje je šećer npr. izvor 50% dobijenog destilata ?
Ne, jer ga u 100%-tnoj šećeruši nema nikako, a u voću ga ima itekao pa je i 50% znatno veća doza od onih koje se navode kao minimalne.
Citat
p.s Ovaj link koji vodi na analizu kemijskog sastava rakije malo zbunjuje,jer je analiza rađena za 1l rakije i 1l apsolutnog alkohola.
Ne zbunjuje link nego primijenjena "matematika" i relativni odnosi, odnosno koncentarcije. Jedan litar destilata kao takav nije mjera ni za šta osim za zapreminu. Pogotovo ne može ništa da kaže o ovom o čemu pričam, o koncentracijama. Litra "limunade" sa jednim i pet limuna nisu ni blizu ista stvar u pogledu bilo čega, pa ni u pogledu koncentracije šećera koji je potreban da bi se postigla ravnoteža slatko-kiselo.

O krajnjem rezultatu mi je možda i blam pričati jer sam to već jednom bezuspješno radio, i to na dva različita načina.  
http://www.sveovinu.com/index.php/topic,223.msg13193.html#msg13193
http://www.sveovinu.com/index.php/topic,223.msg13306.html#msg13306

Ali hajde, vjerujem da ćemo ovaj put uspjeti... kada u svoju litru rakije koja je jaka 40 stepeni sipaš litru prvenca jačine 80% koji ima dvostruko više metanola po litri destilata (na primjer 1000 i 500 miligrama po litri) nisi njegovu koncentraciju promijenio u toj rakiji ni za miligram ako tu rakiju ponovno svedeš na 40 stepeni. Dobio si 3 litre rakije od 40 stepeni sa po 500 mg metanola.

Kada u nju sipaš patoku od 20 stepeni koja ima istu količinu metanola po litri tečnosti kao onaj prvenac onda si povećao njegovu koncentarciju za duplo jer bi krajnjim koncentrisanjem rakije na 40 stepeni alkohola dobio 1,5 litara rakije sa po 1000 miligrama metanola u litri rakije.

Zato su ljudi izmislili mjernu jedinicu za hemijska jedinjenja u sličnim smjesama i iskazuje se u konkretnoj situaciji kao miligram po litri apsolutnog alkohola. Jedino tako se može znati kada se nešto povećava ili smanjuje u odnosu na litru bilo koje koncentracije etanola ili jačine rakije. Tako se u stvari odgovara na pitanje koliko ima nečega u nečemu kada je oboje promjenjiva kategorija pa se nužno mora uhvatiti za nešto što je nepromijenjivo, a to je ovdje litra apsolutnog alkohola. Kod razlomaka koje sam pominjao na linku je to zajednički imenitelj.    
Sačuvana

Etanol
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #24 Poslato: 30. Septembar 2016, 20:34:37 »

Tko pita ne skita.
Hvala!  Smiley
Sačuvana
Naum13
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #25 Poslato: 06. Oktobar 2018, 12:47:54 »

Nov sam na forumu, mada godinama čitam šta pišete. Sada mi je potreban savet. Analiza rakije od breskve je pokazala da ima metil alkohola više nego što je dozvoljeno 1357 g/hl (dozvoljeno je 1200). Prvobitna rakija je imala isti problem (1325 g/hl). Rakiju sam prepekao jos jednom, i odvadio 2% prvenca i zaustavio na 40%. Šta mi je za činiti?
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #26 Poslato: 06. Oktobar 2018, 14:34:17 »

Još ću morati početi i crtati kako se metanol ne umanjuje odvajanjem prvenca nego se njegove najveće koncentracije nalaze u patoci.  Smiley
Svedi sav destilat na 20 stepeni i uradi destilaciju tako što ćeš uhvatiti u prihvatnoj posudi rakiju jačine cca. 65 stepeni. Ili još bolje 50 na luli jer ne znam kakav ti je kazan. Smanjit ćeš koncentraciju metanola za nekih 25%. Ako želiš nešto malo veće smanjenje onda diži stepenažu u prihvatnoj posudi. Na taj način ćeš dobiti veću koncentraciju viših alkohola u rakiji ali ionako nemaš izbora a nadam se da breskva može izdržati malo više tijela i robusnosti rakije jer ionako zna biti prilično tanka.

Sačuvana

Naum13
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #27 Poslato: 06. Oktobar 2018, 15:59:04 »

Nisam se verovatno dobro izrazio. Patoku ispod 40% nisam skupljao, (finalna je bila 67%)zato sam i sokiran rezultatom. Koncentracija metanola je malo porasla. 3. destilaciju sam radio sa svedenom na 43%. Sada cu da je svedem na 20%,pa ponovo. Bistrice, puno hvala.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #28 Poslato: 06. Oktobar 2018, 16:05:42 »

Metanol ne može porasti osim ako si prejaku rakiju stavio na destilaciju. Na koliko si je razblažio prije destilacije?

Izvini tek sada vidim da je 43%. Njegov koeficijent rektifikacije je nekih 1,03 na toj jačini destilata stavljenog u kazan. Metanol će za nekih 3% više prelaziti u destilat nego što ga ima u smjesi stavljenoj u kazan. Da to je razlog ovom povećanju od nekih 2,5%.  Smiley
Svedi je na 20 pa destilacija. Tu mu je koeficijent nekih 0,8 pa i ispod toga.
Obavezno brzina destilacije 5 litara na sat na svakih 100 litara smjese u kazanu.

Sačuvana

Stranice: 1 [2]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.14 sekundi sa 21 upita.