29. Oktobar 2025, 23:48:27 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 2 3 [4] 5 6 ... 8   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Medovača ili rakija od meda  (Pročitano 207399 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
milutinn
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows Vista
Browser:
Firefox 3.0.15

« Odgovor #45 Poslato: 19. Novembar 2009, 23:38:47 »

Dobro dosao Pčelare. Dali bi hteo da podelis svoj recept sa nama?

1. Dali vrsis prepek?
   2. Do koliko % alkohola na luli skupljas srednju frakciju?
   3. Koliko meda na koju kolicinu medovace?
   4. Koje biljke i koja kolicina, itd?

Unapred hvala
milutinn

Sačuvana
KizaHood
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 52

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #46 Poslato: 21. Novembar 2009, 00:41:06 »

Dobrodosao Pcelare Thumb

1)Nisam bas iskljucivo rekao da je "samo bezbojna medovaca prava", vec da prava mora da bude bezbojna (mada vidim zasto ljudima ove dve tvrdnje mogu da izgledaju iste, ali da ne ulazimo sad u matematicku logiku i o filozofiranju na temu "potrebnog i dovoljnog uslova"); znam ja da ima vrhunskih falsifikatora koji svasta prave; moja poenta je da je OGROMNA VECINA obojenih "medovacha" u stvari falsifikat, to jest "mednica" koju su prozvali medovacha; mene ljudi kad pitaju kako se raspoznaje prava od lazne, ja im kazem da sipaju malo rakija na dlan i da protrljaju: ako je posle susenja dlan lepljiv, onda je sigurno med dodat naknadno (u gotovu rakiju); ali ako nije lepljiv, to bas i nije 100%-tni dokaz da je prava.

E sad, ovu tvoju kombinaciju, da u pravu medovacu dodajes med, ipak nisam bio uzeo u razmatranje. S te strane si u pravu.

2)Godinu dana nije "samo"! Rakija odlezavanjem u buretu najveci prirast kvaliteta dobije upravo u prvoj godini. Imam i ja burice, ali u njima cuvam neke druge rakije (mada sve moje rakije sadrze u sebi deo medovace, posto svaku kominu dosladjujem medom, a ne secerom) i da, pozitivna promena posle godinu dana u buretu je neverovatna; ali red je da imam u kuci i neku "belu" rakiju, a tu sam se odlucio za medovacu, dok je prica o originalima i falsifikatima tu samo pomogla da se od raznih rakija bas za medovacu odlucim da je drzim u "belom" stanju (i manji deo loze)

3)To za jacinu... Pa fakticki, kad pogledcas kako ja pecem, i ja razblazujem rakiju destilisanom vodom, ali u toku samog procesa druge destilacije - obicnu vodu ubacim u kazan i tu se ona destilise zajedno sa mekom rakijom, dajuci rezultat manje jacine. Eto, tebi finalni destilat ima 24 grada, a meni 22!

Ziv bio i jos nesto napis'o Smiley
Sačuvana
STRAHINJA
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Starost: 42

g

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.15

« Odgovor #47 Poslato: 08. Decembar 2009, 08:03:40 »

Pazljivo sam procitao sve sto su clanovi dosada napisali o ovoj temi, posto nemam iskustva u pravljenju medovace a postoji prilicna potraznja za ovim picem,resio sam da probam da je proizvedem u sto boljem kvalitetu.
U ovoj temi se prilicno lutalo od recepta za proizvodnju, do moguceg odlezavanja, izbora sudova itd.....
Zasmetale su mi neke stvari na koje niko nije odreagovao: 
       - pekarski kvasac - ( u prahu ili slicno ) - pekarski kvasac niposto se ne koristi u proizvodnji vina i rakije, ne bi se zvao pekarski,
pa necete mesiti hleb, ima dosta razloga zbog kojih ovo govorim a kasnije cu to detaljno da obrazlozim
        dakle ako koristite kvasac - nikako ne pekarski - iskljucivo adekvatan vocarski kvasac i hranu za kvasce.....

- pojedini su u ovoj temi rekli da luftiraju sudove, odnosno otvaraju ih.......
        ako mislite na provetravanje rakije to se ne radi nikako otvaranjem buradi i luftiranjem nego iskljucivo pretakanjem, gde bi najbolje bilo da imate odgovarajucu pumpu za to i na kraju rasprsivac kako bi rakija mogla da veze kiseonik ili nekako drugacije prirucno ovo sprovesti - ako vec nesto radite da uradite kako valja a nikako otvarati burad i kace i luftirati........
Sačuvana

pravila su pravila......
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #48 Poslato: 08. Decembar 2009, 17:05:08 »

...Zasmetale su mi neke stvari na koje niko nije odreagovao: 
       - pekarski kvasac - ( u prahu ili slicno ) - pekarski kvasac niposto se ne koristi u proizvodnji vina i rakije, ne bi se zvao pekarski,
pa necete mesiti hleb, ima dosta razloga zbog kojih ovo govorim a kasnije cu to detaljno da obrazlozim...

Molim te, nestrpljiv sam, kao što si obećao detaljno obrazloži ovo prvo, pa ćemo kasnije preći na drugo.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
KizaHood
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #49 Poslato: 08. Decembar 2009, 17:47:58 »

Molim te, nestrpljiv sam, kao što si obećao detaljno obrazloži ovo prvo, pa ćemo kasnije preći na drugo.

Pridruzujem se inicijativi.
Sačuvana
milutinn
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:
Firefox 3.5.5

« Odgovor #50 Poslato: 08. Decembar 2009, 23:08:02 »

Strajinja, slazem se sto se tice pekarskog kvasca jer sam ga jednom koristio kada sam prvi put pravio Medovinu. Kada sam ispekao Medovacu mnogo se osecala na pekarski kvasac.

Za drugu turu medovine sam koristio vinski kvasac. Stim sam Kizin method primenio sto se tice maje i jednom dobro sve promesao. Zatvorio sam sud (koji ima vrionik ili vec kako se zove) i nisam ga otvarao dok fermentacija nije bila potpuno zavrsena. Mnogo je bolji kvalitet sto se tice arome i ukusa Medovace na taj nacin nego na predhodni.
Sačuvana
Bugsy
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 59

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.6

« Odgovor #51 Poslato: 04. Januar 2010, 05:44:45 »

Ispekoh juce jednu turu, od 180 litara sirovine dobijene na sledeci nacin:

MAJA:
5 kila sljive + 0.5 kila secera + 30g suvog pekarskog kvasca

Posto je maja previrala 3 dana, u to sam dodao jos 40 kila meda i vode do nivoa od 180 litara. Onda sam promesao, zatvorio i pustio da previre 40 dana.

Kizo,

Da li si merio procenat secera kada si rastopio med u vodi?
Sačuvana
KizaHood
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #52 Poslato: 06. Januar 2010, 22:19:58 »

Nisam. Posao sam od pretpostavke da med u cistom stanju ima oko 83% ukupnih secera. Koji procenat manje-vise ne remeti znacajno proporciju. Dakle, ako na kilo meda dodas 3 litra vode, mesavina ce da ima priblizno 20% secera.
Sačuvana
Prota71
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.7

« Odgovor #53 Poslato: 07. Januar 2010, 10:50:17 »

Mir Boziji HRISTOS SE RODI,SRECAN BOZIC...

Veliki pozdrav i molba...........Gde bi u Beogradu mogao da kupim kvalitetnu medovacu,za poklon dragoj osobi??
Sačuvana
gile80
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 45

Windows XP
Browser:
Firefox 1.0.7

« Odgovor #54 Poslato: 18. Februar 2010, 21:48:00 »

Pozdrav forumasima
Prvo da odgovorim proti71 posto do sada nije dobio odgovor medovacu moze da kupi u Rakija Gift na terazijama imali su od tri proizvodjaca. Rakija od meda pecena sa dodatkom meda posle destilacije

Pitanje ostalim forumasima prilikom pripreme kljuka da li su vrsili sterilizaciju kljuka prokuvavanjem ili ne, i koliko im je trajao proces vrenja bilo da se radi o vrenju sa vinskim kvascima ili sa pripremljenom vocnom majom.

Koliko sam citao po literaturi i po netu vrenje medenog kljuka treba da traje od 7-15 dana zavisno od temperature sa nekih 18% secera. Meni je to malo neverovatno ili ima tu jos mnogih zackoljica o kojima u knjigama nisu pisali. Zanimaju me zato vasa iskustva

Sačuvana
KizaHood
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.8

« Odgovor #55 Poslato: 22. Februar 2010, 23:44:40 »

Koliko sam citao po literaturi i po netu vrenje medenog kljuka treba da traje od 7-15 dana zavisno od temperature sa nekih 18% secera.

Ma neeeee, za pola sata - sat sve gotovo dohfly

Meni je to malo neverovatno...

A meni je to mnogo neverovatno.

(mada, ako na pola kila meda dodas 5 kila kvasca... Scratchhead)
Sačuvana
gile80
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 1.0.7

« Odgovor #56 Poslato: 23. Februar 2010, 12:57:35 »

Kizo: Fermentacija o kojoj sam govorio je vrsena sa 25 grama kvasca na 100l. Tako da nema govora o 5 kg. Ali je problem sto ocigledno nije bilo reci o drugim parametrima koji uticu na fermentaciju. Recimo PH vrednost pripremljenog kljuka ili sta ti ja znam koji drugi parametri.

Optimalna fermentacija kod vocnih rakija je oko 15 dana zavisno od vrste voca, kod grozdja opet oko 15 dana. Ali fermentacija kod medenog kljuka od 40 do 60 dana u mom slucaju to nimalo nije normalno. Ocigledno tu nesto nedostaje o cemu ne pise u literaturi.
Kod tako dugih fermentacija dolazi do velikog gubitaka aroma sto opet nije normalno.
Medovaca je opet dobro ispala ali sigurno moze mnogo bolje
Koliko sam citao na forumu ti si vrsio fermentaciju sa vocnom majom. Tako sam radio pre 3 godine ali je kvalitet rakije bio losiji nego pri fermentaciji sa kvascima.
Sačuvana
KizaHood
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.8

« Odgovor #57 Poslato: 23. Februar 2010, 17:20:15 »

Optimalna fermentacija kod vocnih rakija je oko 15 dana zavisno od vrste voca, kod grozdja opet oko 15 dana.

Ne slazem se. Optimalna fermentacija je min. 21 dan.
Ali da, u pravu si da zavisi od voca - nemaju sve komine isti procenat secera, niti se sve komine ostavljaju u isto doba godine.

Koliko sam citao na forumu ti si vrsio fermentaciju sa vocnom majom. Tako sam radio pre 3 godine ali je kvalitet rakije bio losiji nego pri fermentaciji sa kvascima.

Ja sam vrsio fermentaciju sa vocnom majom I kvascima.
Sačuvana
gile80
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 1.0.7

« Odgovor #58 Poslato: 25. Februar 2010, 12:52:21 »

Zanima me da li kod tebe  ima razlike u kvalitetu rakije pri jednoj i drugoj fermentaciji i koliko su ti trajale fermentacije. Mislim na fermentaciju sa vocnom majom i kvascima
Sačuvana
KizaHood
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.8

« Odgovor #59 Poslato: 25. Februar 2010, 17:32:38 »

Nisam probao ni jednu drugu fermentaciju osim opisane (kad je rakija u pitanju), a trajanje je bilo 35 dana (ja pustim 40 za svaki slucaj - onih 35 sam utvrdio experimentalno na manjoj kolicini).

Meni je ta duzina fermentacije logicna - ipak materija za fermentaciju ima cak 20% ukupnih secera, pa je samim tim logicno da traje znatno duze nego kod nepr. sljive (21 dan) koja ima 12% ukupnih secera.

Probao sam fermentaciju bez vocne maje, dakle samo med+voda+kvasac u anaerobnim uslovima od samog pocetka (mala kolicina, u plasticnom baloncetu od 6l). Tu sam pomesao med vodu i kvasac, istisnuo sav vazduh i zacepio balonce. Sutradan kad se nadulo, pustio sam mu odusak da ne explodira, tako da je CO2 mogao napolje, ali ne i vazduh unutra. To je previralo 25 dana i doslo je od prilike do pola. Nisam terao dalje, posto sam tad hteo da napravim cistu medovinu (dakle VINO) koja malo sladi, a ne rakiju.
Sačuvana
Stranice: 1 2 3 [4] 5 6 ... 8   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.054 sekundi sa 17 upita.