27. Oktobar 2025, 15:53:07 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 80 81 [82] 83 84 ... 131   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Amaterski način proizvodnje crvenih vina  (Pročitano 1080995 puta)
0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.
eda
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #1215 Poslato: 31. Oktobar 2013, 06:41:33 »

Posle deset dana maceracije pretočena frankovka u staklene  balone i odložena u podrum gde je konstantna temperatura 19 + - 1
stepen . Evo već četvta nedela kako traje tiha fermentacija. Da li da pretačem ili da sačekam da potpuno prestane fermentacija.
HVALA. POZZZZ!
Sačuvana
bodo
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 57

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #1216 Poslato: 01. Novembar 2013, 20:57:01 »

E ovako:mladjoni, ako je vino stajalo na komini 8 dana, a sorta je vranac, a ti nisi zadovoljan bojom vina , smatraš da je previše providno, tada iduće godine promeni dobavljača.Naime oni koji proizvode grožđe za prodaju iz razumljivih razloga opterete čokot sa maksimalnim rodom. Tada grožđe teško nakupi i šećer i telo za vino pa i bojene materije. Tada od takvog grožđa se obično dobijaju tanka slabo obojena vina tipično za sortu. To je prokletstvo onih koji prave vino od kupovnog grožđa, a ne od svog, i tu nema pomoći. Nekim dužim držanjem vina na komini eventualno bi se izvuklo više gorčine iz koštica. Slično je i sa vinom od greša ( grožđe sa zaperaka), iako trenutno radim neke probe sa takvim vinom za poboljšanje kvaliteta, ako uspe javiću rezultate.

Vinobran64, džabe ti ovaj naziv ako ne znaš da vino posvetli od vinobrana, ali kasnije se ta boja vrati, pa ponekad bude i intenzivnija. Što se ukusa tiče, i to je normalno jer ti se vino nakon skidanja sa taloga izbistrilo, jer ga talog više ne muti, a i vinobran mu malo oduzme ukus. Strpljenja sve će to doći na svoje. Pozz.
Sačuvana

Mudrost je momenat spoznaje  sopstvenog neznanja
bodo
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #1217 Poslato: 01. Novembar 2013, 21:10:21 »

Eda, kraj fermentacije, to ti je kada je vino za nijansu bistrije, ne pojavljuju se mehurovi sa površine. No tu treba biti oprezan. Naime nekada se neiskusni vinari prevare pa mehurove vazduha koji se povremeno javljaju na površini pripisuju vrenju, a u stvari oni su produkt raspadanja tj. truljenja vinskog taloga. Taj proces je opasan po vino, i tada hitno treba otočiti sa taloga. Po mom mišljenju (zbog četvrte nedelje) kod tebe je ovo drugo u pitanju, tako da ti preporučujem da otačeš. I još nešto, mehurovi vazduha koji se pojavljuju da površini vina  iz taloga, pri njegovom truljenju obično su izduženi, sporije se kreću jer vuku rep od taloga sa sobom, dok su mehurovi normalnog vrenja okrugli i brže se kreću. E , šta ti je oko iskusnog vinara, ko bi pomislio da ovakva glupost ima nekakvu vezu, al veruj mi ima. Pozz.
Sačuvana

Natureman
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 32

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #1218 Poslato: 02. Novembar 2013, 10:39:47 »

Да ли је нормално да се јави мирис на покварена јаја,вино је оточено са комине и чека прво претакање..?
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 47

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #1219 Poslato: 02. Novembar 2013, 11:50:39 »

Jeste normalno,trebalo bi da nestane odmah posle pretakanja.Samo da nije miris bas intenzivan,onda je doslo do raspadanja kvasaca.
Sačuvana
Natureman
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #1220 Poslato: 02. Novembar 2013, 12:06:53 »

Jeste normalno,trebalo bi da nestane odmah posle pretakanja.Samo da nije miris bas intenzivan,onda je doslo do raspadanja kvasaca.

Па није баш интензиван,али осети се по мало.. Није ваљда..вино сам оточио сам комине има 12 дана... Не верујем да се завршило врење.. кад сам се већ дотако тога,како да знам тачно када је врење готово и кад да преточим,читао сам овде свашта све ми се побућкало..
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #1221 Poslato: 02. Novembar 2013, 12:10:00 »

Ako jos uvek traje vrenje,normalno je da se oseti blagi miris.Sacekaj jedno dvadesetak dana pa ga pretoci.
Sačuvana
Natureman
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #1222 Poslato: 02. Novembar 2013, 12:22:26 »

Не знам како да утврдим да ли траје..на црево које стоји у балону не излазе мехурићи нити су излазили,температура није ниска..а буре нисам отварао.. Сачекаћу онда још 20 дана па ће да видимо..
Sačuvana
vinobran64
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #1223 Poslato: 02. Novembar 2013, 13:37:51 »

Bodo,
hvala na odgovoru. Sacekacu 20-tak dana pa cu probati vino i napisati kakvi su rezultati. Mada, mozda je ipak bilo bolje da sam izvrsio zatvoreno pretakanje jer mi se cini da sam prozracivanjem malo arome izgubio Scratchhead

p.s. sto se naziva tice to mi je prvo palo na pamet, ali kao sto si primetio nema mnogo veze sa mojim poznavanjem tehnologije i upotrebe vinobrana u proizvodnji vina. Na primer:moja komsinica se zove Divna a ruzna je ko lopov.
Pozdrav
Sačuvana
Oliver_
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #1224 Poslato: 03. Novembar 2013, 13:49:26 »

Pozdrav,
potreban mi je jedan savet.Otocio sam vino sa kljuka i stavio na tihu fermentaciju u buretu pre jedno 20-ak dana.Na vranju jos uvek izlaze mehurici.Da li da ga pretocim iako nije zavrseno tiho vrenje po znacima koje vidim ili da sacekam jos?Da li moze doci do stetnih efekata ako vino jos drzim u buretu i pretocim kasnije?
Sačuvana
lazarcobi
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 43

Windows XP
Browser:
Firefox 25.0

« Odgovor #1225 Poslato: 03. Novembar 2013, 14:27:47 »

ne diraj nista dok ne stane vrenje,kad stane sacekaj jos par dana i otoci
Sačuvana
Oliver_
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #1226 Poslato: 03. Novembar 2013, 20:44:26 »

Ok,hvala  Grin
Sačuvana
eda
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #1227 Poslato: 06. Novembar 2013, 20:02:45 »

Bodo hvala na detaljnom odgovoru. Vino sam pretočio bistro je . Ima ukus kao i kupinovu vini samo slabijrg intenzitetan. Neznam da li je to normalno nikad nisam pravio vino od frankovke ili je to posledica ležanje na talogu. Preostali talog po pretakanju natavio je da vri što zasigurno govori da je u fazi truljenja.

Zanima me da li je potrebno da predizmem neke mere preventiva radi. Napominjem da nikad ne koristim vinobran i kvasce i do sada nisam imao problema ali ovo je sada nešto drugo.

POZZZ!!!!
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #1228 Poslato: 06. Novembar 2013, 20:22:07 »

Mislim da ti je velika greska to sto ne koristis vinobran.
Sačuvana
bodo
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #1229 Poslato: 08. Novembar 2013, 15:32:37 »

Eda, pravi ukus frankovke javiće se kasnije, to što ti sada ima ukus na kupinovo vino to je dobar znak da si na pravom putu i da nije nastala veća šteta od dugog ležanja na talogu. Moja preporuka je da obavezno staviš 5 gr. vinobrana na 100 litara mladog vina. Od te količine ne boli glava, malo posvetli i promeni ukus ali samo privremeno, za mesec dana ni najbolji vinopija ga neće osetiti, eventualno neki vrsni enolog. I to više kao vino koje je bilo tretirano sa sumporom, i lepo se razvilo , nego što će osetiti sumpor u vinu.Pozz.
Sačuvana

Stranice: 1 ... 80 81 [82] 83 84 ... 131   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.073 sekundi sa 21 upita.