30. Oktobar 2025, 00:35:50 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 116 117 [118] 119 120 ... 131   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Amaterski način proizvodnje crvenih vina  (Pročitano 1081421 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
damir82
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows 2000
Browser:
Firefox 52.0

« Odgovor #1755 Poslato: 29. Oktobar 2018, 15:11:25 »

Dali mogu ranije pertočit da se malo izbistri jer me strah da se ne pretvori u vinski ocat,recimo za jedno tjedan dana ga pretočim i stavim plivajući poklopac,nema ga puno nekih možda 50 litara,i dali će se sa vremenom popravit boja,izgleda mi dosta crvenkasto, htio bi malo tamniju boju,čisti iz radi sebe
Sačuvana
shile
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 51

Mac OS X
Browser:
Safari 0.8.2

« Odgovor #1756 Poslato: 29. Oktobar 2018, 17:48:29 »

Do osmog dana se popravlja boja prilikom maceracije, posle opada. Da li si potapao kljuk? Prilikom potapanja kljuka izmedju ostalog i boja ce biti bolja.
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #1757 Poslato: 29. Oktobar 2018, 22:14:48 »

Boja se dobija iz bojenih materija pokožice,pa kao što je shile rekao trebalo je da lagano potopiš kljuk u toku fermentacije da bi se bolje ekstrahovao.

A koju sortu si koristio? I da li si izmjerio širomjerom da vidiš jel fermentacija završena? To je jedini ispravan način.
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
damir82
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows 2000
Browser:
Firefox 52.0

« Odgovor #1758 Poslato: 30. Oktobar 2018, 14:29:34 »

Potapao sam kljuk po 2-3 puta dnevno,samo mi je stajalo u podrumu a tamo je temp oko 13 stupnjeva, pa mi je fermentacija započela tek nakon 5-6 dana,tako da sam ga jučer odvojio od kljuka,  prošlo je nekih 10-12 dana od muljanja grožđa,vjerojatno mi zbog toga malo mutno i svjetlo.
Dali bi bilo pametno stavit želatin da popravi boju i da se izbistri?
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #1759 Poslato: 30. Oktobar 2018, 15:05:34 »

Ma samo ga pusti da se spontano istaloži,i otoči sa taloga.I naravno zaštiti tako što će biti sud do vrha doliven.

U toj količini i za sopstvene potrebe nema svrhe za nekakvim manipulacijama posebno želatinom.
Želatin inače oduzima bojene materije izmedju ostalog pa je besmisleno da ga koristiš.
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
damir82
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows 2000
Browser:
Firefox 52.0

« Odgovor #1760 Poslato: 31. Oktobar 2018, 21:13:59 »

ok hvala ti na savjetu i pomoći  Thumb
Sačuvana
Tihomir
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #1761 Poslato: 10. Decembar 2018, 20:57:52 »

Bistrenje i Sv.Nikola...
Imam 25+50 l crnog vina (frankovka), pod vranjem... mlado, još uvek pomalo slatko, sve ostalo po meri ali MUTNO (nije pretakano).
Bistrio bih ovih 25 litara za slavu (Sv.Nikola) znači još 8-9 dana? Da li da prvo pretočim, pa želatin, pa pred slavu pretakanje?
Ili bolje da mućnem glavu a ne vino?
HELP
Sačuvana
marc.watney
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Starost: 36

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #1762 Poslato: 28. Septembar 2019, 00:14:27 »

До сада сам правио ракију, а сада бих пробао и са вином уз Вашу помоћ. Читајући ову тему само што помислим да сам разумео на следећој страни све је другачије објашњено и опет се вратим на нулу Sad
1. Прву фазу крећем чишћењем грожђа од петељки и додавањем винобрана (10г на 100кг). Битно ми је да комина буде потопљена у том соку колико сам разумео 5-8 дана. Е сад прво питање, након тога да ли сада опет морам да додајем винобран у течност одвојен од комине и да ли посуда треба да има црево извчено у посуду са водом(немам посуде са пливајућим поклопцем нити сам у могућности да га сад купим)
Много сам одужио, извињавам се, и ако није некоме досадно да по стоти пут одговори на исто питање, велико му Хвала!
Sačuvana
shile
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #1763 Poslato: 28. Septembar 2019, 00:32:15 »

Vinobran ponovo dodajes po zavrsetku tihog vrenja a prilikom otakanja sa grubog taloga (to je jos 2 ili 3 nedelje). Da ostavi vranj jos uvek na balonu zato sto je u toku tiho vrenje (crevo u vodu).
Sačuvana
ibrik
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #1764 Poslato: 28. Septembar 2019, 07:33:07 »

Citat
Прву фазу крећем чишћењем грожђа од петељки и додавањем винобрана (10г на 100кг)
Ne moras bas da preterujes. Ako je grozdje zdravo bolje je manje vinobrana.
Citat
Битно ми је да комина буде потопљена у том соку колико сам разумео 5-8 дана.
Nije greska ni vise. Zavisi koja sorta i sta zelis u vinu. Ja sam prosle godine imao 8 dana maceracije za merlot. Dobio sam mastiljavu, skoro crnu boju i manje tanina nego sto bih voleo u crvenom vinu. Ove godine ce biti 10 dana.
Sačuvana

Vinum bonum, pax in domum
marc.watney
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Starost: 36

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #1765 Poslato: 28. Septembar 2019, 10:08:18 »

Разумео, Винобран на почетку, и након одрађене ферментације од 20+ дана, у мањој количини од планиране.
А да ли ту фазу да проверавам широмером или боље да не отварам посуду 20ак дана, да пратим кад престану да излазе мехурићи?
Sačuvana
prodek
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 69.0

« Odgovor #1766 Poslato: 06. Oktobar 2019, 22:57:46 »

Izmuljano oko 50kg crne tamjanike proslo ponedeljka, dodat vinobran 3gr i stavljeno u PVC bure od 60l.
Kao pokopac bureta koriscene dve pamucne krpe, jedna preko druge, uvezane kanapom.
Svakog dana je mesano najmanje 3 puta, mozda dan ili dva do 4 puta.
Od pre  2 dana vrenje je intezivno jako, nakon mesanja drvenom kasikom stvara se pena
od nekoliko centimetara celom povrsinom, na povrsini se formira cvrsta poklopac od komine.
Zadnji put sam izmesao veceras. Sutra ne bih da mesam sadrzaj bureta a siru bih pretocio
u utorak. Bice od 12l do 15l sire
Sta dalje?
Imam cisto, dezinfikovano PVC burence od 25l.
Da li mogu u njega da istocim siru i tako nastavim tiho vrenje?
Koliko dugo da sira stoji u novom buretu, da li je period od dve nedelje optimalan? Mislim brojano od utorka i nadalje.
Da li u novom buretu mogu da cuvam siru - mlado vino kako se vec zove na isti nacin
kao i kod burnog vrenja, tj sa poslopcem od pamucnih krpa uvezanim kao pre?

Da li nakon zavrsetka i tihog vrenja, nakon dve nedelje  odnosno ukupno tri nedelje od muljana,  mogu vino
da zatvorim u staklene balone i cuvam do decembra, do prvog pretakanja?

Citao sam veci deo diskusije ali nikako mi nije jasan deo od kada se vino - sira odvoji od komine nakon
5-8dana pa do perioda u decembru kada se pretace, sve mi se cini da clanovi to odradjuju na razlicite
nacine.
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #1767 Poslato: 06. Oktobar 2019, 23:17:14 »

Jel pratiš širomjerom fermentaciju?Ako gledaš u kalendar umjesto u širomjer kad staviš širu na fermentaciju naravno da ti ništa neće biti jasno.
 I kad kažeš pvc, ako misliš na običnu plastiku uzalud što je čista kad se ne koristi u ovim situacijama nikako.
Sačuvana

Čehov
prodek
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 69.0

« Odgovor #1768 Poslato: 07. Oktobar 2019, 08:00:07 »

Sta je obicna plastika?
Zar se u desetinama postova ne pominju plasticna burad
Mislio sam na burad kao na slici

Ako amatersko (tema) pravljenje podrazumeva masine za muljanje, inoks, instrumente ...
onda odustajem u startu i pravicu sok kao id do ove godine.

Sačuvana
shile
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #1769 Poslato: 07. Oktobar 2019, 08:02:24 »

Kada odvojis siru od komine odmah je stavi u stakleni balon i u njemu zavrsi tihu cermentaciju. Kada se zavrsi tiha fermentacija i pristupis odvajanju od taloga izvadi mlado vino u drugi sud privremeno operi stakleni balon i opet vrati vino sada dobro zatvoreno. Kada se provodi tiha fermentacija nemoj na balonu stavljati pamucnu krpu vec vrenjacu.
Sačuvana
Stranice: 1 ... 116 117 [118] 119 120 ... 131   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.039 sekundi sa 18 upita.