blue_moon
|
 |
« Odgovor #1860 Poslato: 11. Novembar 2019, 18:02:12 » |
|
Prvo sam "podelila" alkohol na pola,tako što sam jedan litar vina od 100 lit rastvorila u 1litar vode. Nakon rehidratacije kvasca 1118,dodala sam ga u ta dva litra da se privikne.Poslije dva sata u petinu cjelokupnog vina. I sve tako dok matičnu kulturu nisam nakon svakih dva sata u tim djelovima spojila na cjelokupnu količinu. Fermentacija je bila na 19C. Već nakon 24h specifična se spustila za 8Oe,i ravnomjerno se spuštala dok nije završila fermentacija. Na kraju je vino imalo 11vol%,nije bilo zaostalog šećera.
Ipak je uspjelo. Što se tiče samog vina vjerovatno da bi bilo bolje da je od starta radjeno kako treba,ali mislim da je sasvim solidno na kraju.
|
|
|
Sačuvana
|
Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života. Čehov
|
|
|
ibrik
Zaslužni član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #1861 Poslato: 11. Novembar 2019, 20:30:28 » |
|
Bravo!  Jako korisno iskustvo. Hvala. Ipak se nadam da nikad nece da zatreba 
|
|
|
Sačuvana
|
Vinum bonum, pax in domum
|
|
|
Rekuf
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #1862 Poslato: 14. Decembar 2019, 20:15:18 » |
|
Pozdrav svima,
Rezultati analize Crvenog vina
Alk: 14.6 Ukup kis: 5.6 gr/l Ph: 3.84 Isparlj.kis : 1.0 Ukupan so2 : 98.4 Slobodan so2 : 42.6
Vino se Spravlja tradicionalnom metodom:Groždje se tretira samo plavim kamenom I krecom( Prska se oko sedam puta tokom Maja I juna, odnos plavog kamena I kreča 1:1kg na 60L vode), I ponekad sumporom(obican za zmije) kada grozdje oboli, s tim sto se sumpor prosipa po zemlji ispod vinove loze tako da tokom Dana suncevim grijanjem, sumpor isparava na grozdje. Fermentacija se obavlja u kljuku, obicno traje oko 21 Dan, kasnije se vino Iz kljuka Pretoci u staklene sudove I to je to.
Molio bih za savjet , jer je ph vrijednost povišena I isparljive kis na limitu. Znam da Sam ga uopštio sa pisanjem , Ali Bilo kakav savjet/komentar bi bio idealan. Pozdrav
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
blue_moon
|
 |
« Odgovor #1863 Poslato: 14. Decembar 2019, 20:52:07 » |
|
Tradicionalno si malo pretjerao sa sumporom. (vinobran u vinu, ne znam šta je to za zmije). Alkohol je prirodno došao do 14.6? I tradicionalno da li je fermentacija bila otvorena? Ovakva isparljiva ukazuje ili na lošu higijenu ili dodir kiseonika u toku ferm.
Iz navedenog ne diraj ništa. Visok sadržaj alkohola, sumpor, i doliveni sud gde nema dodira sa kiseonikom.
|
|
|
Sačuvana
|
Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života. Čehov
|
|
|
Rekuf
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #1864 Poslato: 15. Decembar 2019, 00:59:57 » |
|
Hvala urednici na odgovoru!  Nisam dobro napisao , naime sumpor se koristi “ponekad” u smislu kako Koja godina, ponekad se uopste me koristi, a kad se koristii to je samo Jedanput( unazad Dosta godina tako je uspjevalo grozdje da se odrzi), sad neznam Da li je I to puno? Fermentacija je otvorena jer se kljuk u kaci svaki Dan miješa odnosno spušta na dno kace.Mislim da je sud bio dosta dobro opran. Ako se sjetis jos nekih mogucih razloga , slobodno podjeli E da vinobran se Nije koristio uopšte. Pozdrav
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Rekuf
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #1865 Poslato: 15. Decembar 2019, 01:36:59 » |
|
Alkohol je prirodno dosao na 14.6 Uglavnom radim prosto. Grozdje se ubere I kroz muljalicu prodje sa sve peteljkama u kacu. Feremntacija krene i svaki Dan se miješa dok ne stane, uglavnom to traje oko 21 dan, Poslije se vino ocijedi u staklene sudove I ende. Vino se pravi od kratosije i vranaca, kratosija je dominantnija. Pozdrav
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
ibrik
Zaslužni član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #1866 Poslato: 15. Decembar 2019, 08:03:55 » |
|
Stvarno je neverovatno da dobijes ovoliko alkohola bez da si ista dodava. I toliki sumpor u vinu bez dodavanja vinobrana? Otkud? Jasno je da si preterao u mesanju: 21 dan mesanja, uneo si suvise kiseonika. Efekat hiper oksidacije se svakako ne moze postici na taj nacina ali si zato pospesio sve negativne faktore. blue_moon ti je dala najbolji moguci savet: ne diraj nista.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
blue_moon
|
 |
« Odgovor #1867 Poslato: 15. Decembar 2019, 10:10:26 » |
|
Za kratošiju i vranac u cg je moguće. Gledaj da odvajaš zeleni dio od bobica jer daje opore i herbalne tonove kod vina. Kontrolisana fermentacija. I zatvorena, prije svega.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #1868 Poslato: 15. Decembar 2019, 12:04:17 » |
|
Da, jeste Crna Gora u pitanju. 
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
Pava
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #1869 Poslato: 15. Decembar 2019, 15:00:09 » |
|
Pozdrav svima. Nadam se da nisam u problemu, ali da proverim s vama da nisam negde pogresio.  Imam 5 staklena balona (54l) crvenog vina. Nakon muljanja (sira bila 20) otoceno u staklene balone posle 9 dana - 08.10. (dodao vinobran 5g/100L) i stavljene vrenjace. 4-5 dana nakon otakanja vino pocelo da vri ("pucka"). E ono sto me brine je da jos uvek traje tiho vrenje. Takodje, danas sam probao vino i jos uvek je slatko, refraktometar za odredivanje secera stize za koji dan pa cu odrediti nivo secera. Da li je sve ovo ok i da li ga treba sad pretociti? Ili da cekam da se tiho vrenje zavrsi? Zabrinut sam jer jos uvek traje tiho vrenje, a nisam skidao vino sa taloga.  Hvala svima na pomoci. Pozdrav.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
ibrik
Zaslužni član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #1870 Poslato: 15. Decembar 2019, 16:02:44 » |
|
Ako sam lepo razumeo napisano, stavio si vinobran posle 9 dana, dakle na polovini fermentacije?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Pava
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #1871 Poslato: 15. Decembar 2019, 17:54:00 » |
|
Da. Mislim da sam to negde na forumu procitao, 5gr na 100l.  Ali iz tvog pitanja shvatio sam koja je greska.  Medjutim, nastavilo je fermentaciju... da li je to problem? I da li je to razlog zbog cega jos uvek traje tiha fermentacija? 
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Rekuf
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #1872 Poslato: 15. Decembar 2019, 18:04:49 » |
|
Hvala na savjetima svima! Probacu sledece godine da odvojim dio grozdja za kontrolisanu i zatvorenu fermentaciju. Evo jos jedno pitanje  , Posto Sam Naisao na neke komentare da sa ovakvom ph vrijednošću vino lakše može da se pokvari, a je sam baš imao namjeru da dio flasiram I zaboravim na njih, Ali sada nisam bas siguran da i treba ostaviti ako ima šanse da se pokvari? Pozdrav
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
blue_moon
|
 |
« Odgovor #1873 Poslato: 15. Decembar 2019, 19:05:20 » |
|
Kada gledaš analizu vina nikad ne posmatraš parametre odvojeno pa tako ni pH.Kao što sam ti već rekla imaš i visok sadržaj alkohola i slobodan sumpor koji ga štite od mikrobiološkog kvarenja.Do te ispraljive je došlo po tome što si opisao pretjeranom izlaganju kiseoniku.Jedino što ne vidim jeste zaostatak šećera.Ostavi ga neko vrijeme dolivenog u staklenci da vidiš šta se dešava.
Zatvorena fermentacija ne podrazumijeva samo potpuno zatvaranje suda već i vrenjaču,odnosno mogućnost izdvajanja gasa koji se pri fermentaciji oslobadja bez mogućnosti ulaska kiseonika.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Rekuf
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #1874 Poslato: 15. Decembar 2019, 20:06:31 » |
|
Ok blue moon, jasno za ph i ostale parametre, dodatno cu I zavoskariti te boce. Skorije sam kontaktirao ovamo u CG jednog enologa za savjet u vezi pravljenja i kasnije cuvanja, Ali se covjek negdje izgubio pa sam eto “morao” trazit od Vas na forumu pomoc. Pozz
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|