bistrica
|
|
« Odgovor #105 Poslato: 24. Avgust 2019, 11:53:45 » |
|
Zanima me kako da uzmem uzorak kljuka radi određivanja kraja fermentacije, kad se sve vreme insistira na tome da kace moraju da budu zatvorene, Prije započinjanja fermentacije se u posudu za vrenje pored vrenjače instalira i crijevo za uzimanje uzorka kojim se prati tok fermentacije. Ako već nemaš ventil za ispust šire pri dnu posude. http://www.sveovinu.com/index.php?topic=210.msg13353;topicseen#msg13353
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
ogarski
Stariji član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #106 Poslato: 10. Septembar 2019, 09:53:35 » |
|
Ukomio sam Čačansku najbolju 08.09.2019 uveče i već sada moram da isplaniram destilaciju (zbog kazana i drugih obaveza), koja mora biti za vikend. Inače neću biti u mogućnosti da uzimam uzorke radi određivanja završetka vrenja. Ovoga puta je tako, šta da se radi. Šljiva je bila veoma zrela. Koštice povađene, a ispasirana masa prilično retka. Sve po redu dodato i zatvoreno sa crevom u flaši vode. Temperatura prostorije oko 21C, a kljuka u trenutku zatvaranja 23C.
Da li da ostavim destilaciju za subotu 28.09.2019 ?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
blue_moon
|
|
« Odgovor #107 Poslato: 10. Septembar 2019, 10:49:18 » |
|
Nisi rekao,sadržaj šećera?
|
|
|
Sačuvana
|
Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života. Čehov
|
|
|
ogarski
Stariji član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #108 Poslato: 10. Septembar 2019, 11:13:55 » |
|
Nisam stigao da izmerim. Jurnjava.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #109 Poslato: 10. Septembar 2019, 12:39:46 » |
|
Ako se temperatura zadrzi u slicnim relacijama prebaci to slobodno za vikend prije ovog datuma. Zrelost, dobra usitnjenost, kvasci i hrana, se podrazumijevaju ovdje.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
ogarski
Stariji član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #110 Poslato: 10. Septembar 2019, 14:04:09 » |
|
To mi je i bila prvobitna namera, nego bi mi više odgovarao naredni vikend. Pratiću temperaturu. Da, kvasci, hrana, enzim sve je tu.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Fleksi123
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #111 Poslato: 16. Septembar 2019, 20:05:20 » |
|
Pozdrav svima
Stavio sam tri buradi od 60 litara belog grožđa ove subote znaci 14.09.2019. Sve kako treba enzimi, kvasci i hrana i odma to zatvorio sa vrenjacama. Temperatura podruma je 23 stepena a kljuka 24-25. Kako nemam ventil za ispust a nisam uspeo da stavim crevo za uzimanje uzorka mozete mi reci kada mogu da ocekujem da zavrsi fermentacija ili kada mogu vec da uzimam uzorke pa da merim promene u kljuku.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
blue_moon
|
|
« Odgovor #112 Poslato: 16. Septembar 2019, 20:20:02 » |
|
To je visoka temp za bijelo vino. Kolika je bila startna specifična u Oe? Pretpostavljam ako već praviš vino, da si koristio širomjer u početku da vidiš sadržaj šećera u širi.
|
|
|
Sačuvana
|
Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života. Čehov
|
|
|
Fleksi123
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #113 Poslato: 16. Septembar 2019, 21:06:10 » |
|
Vrednost temperature koje sam napisao su bile prva dva dana kada je pocela fermentacija. Veceras vidim da je pala na 22. Inace po brixu dobio sam vrednosti izmedju 17-18 pa pretpostavljam da po Oe bi to bilo negde izmedju 70-74. A sto se tice temperature jedno pitanje dali bi ova temperatura imala veliki negativni uticaj pogotovo na arome?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
blue_moon
|
|
« Odgovor #114 Poslato: 16. Septembar 2019, 21:23:21 » |
|
Koja je sorta, i koji si kvasac koristio? OK je 22C.(u vinu) Na toj temp bi trebalo da se spušta otprilike od 15-20 specifična na 24h.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Fleksi123
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #115 Poslato: 16. Septembar 2019, 21:40:14 » |
|
Grozdje je Afusali a kvasac Selectys La Bayanus Oenfrance. A izvinite nisam bas razumeo sta ste mislile kad ste napisali: Na toj temp bi trebalo da se spušta otprilike od 15-20 specifična na 24h Inace da napomenem da ne bude zabune planiram da pecem rakiju.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
blue_moon
|
|
« Odgovor #116 Poslato: 16. Septembar 2019, 21:44:59 » |
|
Bayanus je inače brži u fermentaciji. To znači ako ti je bila specifična 1074 kako kažeš trebalo bi da se spušta dnevno toliko koliko sam rekla. I to je naravno okvirno. Kad dostigne ispod 1000, završena je fermentacija i možeš preći na destilaciju.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Fleksi123
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #117 Poslato: 16. Septembar 2019, 22:02:29 » |
|
Znaci da fermentacija bi bila gotova za 3-4 dana s obzirom da je vec proslo dva dana. Stvarno nisam ocekivao da moze da bude ovako brzo. Puno hvala na ove veoma korisne informacije.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
blue_moon
|
|
« Odgovor #118 Poslato: 16. Septembar 2019, 22:06:01 » |
|
Ipak provjeri. Ali gledaj da ga ne izlažeš previše vazduhu.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
blue_moon
|
|
« Odgovor #119 Poslato: 16. Septembar 2019, 22:56:02 » |
|
Radila sam i ja fermentaciju u staklenki, doduše na nižoj temp. Ali, opušteno. Izvadi uzorak, izmjeri specifičnu da znaš kako ide. Nećeš mu time ništa narušiti.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|