Već si je „razblažio“ destilacijom pa sve ono što ide poslije nje postaje manje bitno. Da sam ja na svom kazanu radio destilaciju meke rakije od 25 stepeni, u prihvatnoj posudi bi mi bilo 60 kada je na luli 25. Na kazanu bez kape je ta relacija 60-30. Neprihvatljivo čak i za sve one manje senzibilne ili tolerantnije na izrazito patočne tonove.
Probaj jednom samostalno destilat na luli jačine 25-30 stepeni pa ćeš lakše prepoznavati njegov uticaj na kvalitet rakije. Ne samo zbog loših patočnih tonova nego i sveg onog što maskira i zamagljuje prethodno nakupljene i skoncentrisane arome u destilatu. To je upravo ono što jednoj pravoj kvalitetnoj rakiji nikako ne treba. Smeta joj za pravi uzlet, neprekidno već par stotina godina. Pusti sve nedorasle savjete i preporuke nego slijedeći put u destilaciji „zasuci rukave“. „Poturi nos i izloži usta“ uzorku jačeg destilata upoređujući ga sa svim onim istim što si ovaj put uradio.
Па каква је тек ракија коју пеку директно гађајући јачину од 45%, без накнадног разблаживања?! Тамо има паточних једињења у далеко већој мери... Колико видим, чак и овде велики број људи ради управо тако.
Поредио сам мирис препека са првенцем, меком ракијом и оном добијеном од патоке- небо и земља, заиста је очигледно у чему је разлика. Међутим, нисам био сигуран да ћу чулима препознати тренутак за раздвајање фракција, па сам послушао савет из Јовићеве књиге: да не издвајам преко 30-35% у средњу фракцију, како бих избегао утицај патоке, и испало је како је он о прогнозира, око 60% јачине. Тако да могу рећи да нисам слушао недорасле савете, већ неког ко важи за ауторитет у тој области. Нисам сујетан, не терам по своме и не пратим слепо неке ракијашке митове и мистификације којих у мом крају има као и свугде - напротив, врло радо питам искусније и паметније.
Надам се да је претерано рећи да је ракија овим упропашћена - свакако није за медаље и такмичења, али такве амбиције нисам ни имао. Верујем да може да се попије чашица-две без мамурлука и главобоље као од неких које око мене продају људи који не одвајају првенац и патоку, не разблажују већ гађају 20 гради на препеку, додају шећер и незрело воће...
Ако сам све добро схватио, треба неразблажену ракију да наспем у овињено буре, и да је разблажим тек након одлежавања, а пре употребе /пребацивања у стакло (старо буре)?
Опростите што постављам много питања последњих дана- имам веома мало искуства, кад то не бих радио, вероватно би грешака било и више