kalakača
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #1335 Poslato: 25. Septembar 2015, 00:37:06 » |
|
Pozdrav za sve članove foruma
Po prvi put pokušavam da napravim vino. Tek sada vidim da sam napravio veliki propust što ranije nisam ''naleteo'' na ovaj forum. Pre 10 dana sam obrao oko 120kg grozđa (portugizer, u manjoj količini još neka crna sorta i oko 20kg neke bele sorte), izmuljao sa odvajanjem peteljki i ostavio kljuk u plastičnom buretu sa poklopcem (20 šećera) bez dodavanja vinobrana. Kako se radi o vikendici koju obilazim samo vikendom bio sam u situaciji da izmešam kljuk samo 5. i 6. dan nakon muljanja. Ovog vikenda planiram da otočim širu sa kljuka (13 dana nakon muljanja). Od sudova imam plastično bure i prohromski sud sa plivajućim poklopcem od 200l. Molim vas daa mi date savet da li u prohromskom buretu mogu da drzim širu nakon otakanja odnosno koji je pravilan način da to izvedem. Hvala vam na odgovoru
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lazarcobi
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 43
|
 |
« Odgovor #1336 Poslato: 25. Septembar 2015, 07:26:16 » |
|
Naravno da mozes.Sipaj nakon skidanja sa komine u sud ako imas vranj na fiksnom poklopcu od posude ok ako nemas bilo bi dobro da ga stavis ili improvizujes ja sam stavio parce uverice 50x50 preko a kroz sredinu probusio rupu za crevo i poklopio odozgo ciglama crevo ubacio kroz rupu a drugi kraj u posudu sa vodom.Nek tako dovrsi tihu fermentaciju.Nakon otakanja kad stane potpuno vrenje dodaj vinobran vrati u istu posudu i stavi plivajuci poklopac oko kog ces sipati parafinsko ulje
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Oliver_
Stariji član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #1337 Poslato: 26. Septembar 2015, 18:09:13 » |
|
Pozdrav,
potreban mi je jedan savet.Izmuljao sam grozdje i sad mi je dilema kako bacvu zastititiod prodora vinskih musica.Mislim da nije dovoljno to sto bacvu prekrijem najlonom izategnem gumom ( musice opet nekako prodru unutra). Dobio sam savet da stavim foliju na povrsini kljuka i naspem malo vode kako bi folija prilegla i sprecila ulazak musica i vazduha. Zanima me da li je to neko probao i kakva su iskustva?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Scipio
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
OS:  Windows Browser:  Opera 9.80 (Opera Mini 5.1.21594)
|
 |
« Odgovor #1338 Poslato: 26. Septembar 2015, 20:34:41 » |
|
Stavi u neku manju plasticnu ciniju 10g vinobrana i u to stavi par kapi vina pa ciniju stavi na kljuk,to bi trebalo da rastera dosadne musice.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Oliver_
Stariji član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #1339 Poslato: 26. Septembar 2015, 22:54:08 » |
|
Probacu.Interesuje me jos nesto,da li to sto do vrha bacve ima praznog prostora utice lose na vrenje (bacva mi je samo do polovine puna izmuljanim grozdjem)?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Jasho
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #1340 Poslato: 26. Septembar 2015, 23:42:07 » |
|
Nema veze! 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Oliver_
Stariji član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #1341 Poslato: 27. Septembar 2015, 00:12:39 » |
|
Hvala. Jos nesto me muci. Da li je kod proizvodnje crnog vina potrebno dodavati vinobran jos koji put ili samo prilikom muljanja kao i da li je potrebno raditi bistrenje crnog vina zelatinom i koristiti bentonit?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Jasho
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #1342 Poslato: 27. Septembar 2015, 08:06:02 » |
|
Vinobran dodati 5 grama na 100l prilikom pretakanja, ne i otakanja tj skidanja sa komine i stavljanja na tiho vrenje, Bentonit nikako skida boju, a želatin možeš, ali to ti je stvar ukusa, da li voliš prozirno vino ili gušće, ja to ne koristim, već prirodna filtracija belih i crnih vina.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Oliver_
Stariji član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #1343 Poslato: 27. Septembar 2015, 09:26:12 » |
|
Znaci posle fermentacije u sudu van komine trebadadodam samo 5gr/100lvinobrana i to je sve?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lazarcobi
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 43
|
 |
« Odgovor #1344 Poslato: 27. Septembar 2015, 11:19:58 » |
|
Kad skines sa komine ne dodajes nista jer tiha fermentacija jos traje vinobran dodajes kad fermentacija potpuno stane tj prilikom pretakanja sa taloga a ne sa komine
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Oliver_
Stariji član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #1345 Poslato: 27. Septembar 2015, 14:38:49 » |
|
Dogovoreno.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Vladapo
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #1346 Poslato: 28. Septembar 2015, 01:17:27 » |
|
sve je to :)nauka, nadam se da razumete
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Vladapo
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #1347 Poslato: 28. Septembar 2015, 12:49:23 » |
|
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Wasser_nj
Neaktivni član
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #1348 Poslato: 28. Septembar 2015, 13:48:59 » |
|
Pozdrav vinari! Imam problem jer nisam dobro uradio početak sa crvenim vinom pa da vidimo da li neko ima savet, hvala u napred.
Kao prvo, nisam baš početnik ali eto malo sam z.j.bo. Ovako, pre tačno 14 dana izmuljao sam oko 300 kg vranca i valjda zato što sam istovremeno degustirao prošlogodišnje vino, zaboravim da pospem vinobranom. Groždje pa onako nije kvalitet ekstra bilo je i trulog pomalo. Plastična burad, zatvorim ja to najlonom i dobro zategnem gumom. Pošto mi je to sve na selu, nisam imao mogućnosti da mešam kljuk tri puta dnevno nego mislim već ako je tako neću ni da ga mešam, ko ga šiša. Dolazi novi problem u vreme kad sam trebao da ga skinem posle burnog vrenja i da ga otočim na tiho vrenje, morao baš tih dana na teren. I tako osta to u buradima nesumporisano i neotočeno. Znam da je bolje da ovako sačeka totalno kraj vrenja nego da ga sad otačem, bojim se da ga ne preseče temperatura.
Šta mislite ovako, sačekam kraj vrenja a to će biti za desetak dana i još par dana da se izbistri. Otočim sa komine u drugi sud i dodam 30g želatina na 100 litara da mu skine gorčinu, i 10g vinobrana na 100 litara jer mu uop[te nisam stavljao vinobran.
Sačekam da odleži 20 dana pa ga ponovo pretočim otvorenim pretakanjem, (kod mene se kaže da ga razbijem), dodam po 5g na 100 litara vinobrana i to je to do proleća. Kako vam se čini plan?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bodo
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 57
|
 |
« Odgovor #1349 Poslato: 28. Septembar 2015, 19:55:13 » |
|
Wasser nemoj ništa da planiraš jer ti to očigledno ne uspeva, Nego ti otvori bure , proveri kolač , ako je uskisnuo skini ga , otoči vino i odma ga sumporiši sa 11,5 (  ) gr vinobrana. Ako kolač nije uskisnuo a vino i dalje lagano radi ti otoči vino odma, pusti ga da završi vrenje pa ga tek kasnije sumporiši. Sa dodavanjem želatina radi skidanja gorčine sačekaj do januara-februara meseca pre drugog pretakanja.Ostalo radi kako si zamislio i kako ti uspe. Pozz.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Mudrost je momenat spoznaje sopstvenog neznanja
|
|
|
|